Συναγερμός στη Βρετανία: Εμφανίστηκαν κρούσματα ιλαράς- Ανησυχία και στη Γαλλία

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Επτά παιδιά στην πρωτεύουσα της Ουαλίας, το Κάρντιφ διαγνώστηκαν με ιλαρά με τις τοπικές υγειονομικές Αρχές να επιβεβαιώνουν ξέσπασμα της νόσου, που είναι συνηθέστερη μεταξύ παιδιών, αλλά μπορεί να πλήξει άτομα κάθε ηλικίας.

«Έχουν βρεθεί σύνδεσμοι και μεταξύ των επτά περιπτώσεων, επομένως, ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις μετάδοσης στην ευρύτερη κοινότητα, η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη και ανησυχούμε ότι τα άτομα που δεν προστατεύονται από εμβολιασμός μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο», δήλωσε ο σύμβουλος προστασίας της υγείας της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Ουαλίας, Σάιον Λίνγκαρντ.

Τριπλασιάστηκαν φέτος τα κρούσματα ιλαράς στη Βρετανία
Τα κρούσματα της ιλαράς στη Βρετανία έχουν τριπλασιασθεί φέτος σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο είχαν καταγραφεί 141, έναντι μόλις 54 ολόκληρο το 2022. Από τα φετινά κρούσματα το 60% καταγράφηκαν στο Λονδίνο, και το 23% ήταν εισαγόμενα από άλλες χώρες και τα υπόλοιπα απόρροια διασποράς στην κοινότητα.

Το πρόβλημα με τα κρούσματα ιλαράς είναι τόσο σοβαρό, ώστε τον Σεπτέμβριο η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιδημίας με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα στο Λονδίνο.

Έκκληση για εμβολιασμό των παιδιών
Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας προειδοποίησαν τους γονείς να σπεύσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για την ιλαρά.

«Αναμένεται ότι πιθανώς θα καταγραφούν περισσότερα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες. Η ιλαρά είναι λίαν μεταδοτική και ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν ξεσπάσματα της νόσου είναι μέσω του εμβολιασμού», ανέφερε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Ουαλίας. Ενώ ανάλογη έκκληση απηύθυνε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England) καθώς τα παιδιά κινδυνεύουν να κολλήσουν ιλαρά στο σχολείο.

«Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε ότι υπήρχε υψηλός κίνδυνος ιλαράς στο Λονδίνο, με πρόβλεψη έως και 160.000 κρουσμάτων μόνο στην πρωτεύουσα. Με ορισμένες περιοχές του Λονδίνου να αναφέρουν ότι το 40% των παιδιών δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ υψηλότερος από άλλες περιοχές της χώρας.

Κάθε περιοχή στην Αγγλία έχει αναφέρει επιβεβαιωμένα κρούσματα της μολυσματικής νόσου και τα κρούσματα μέχρι σήμερα είναι υπερδιπλάσια από αυτά του περασμένου έτους», ανέφερε το NHS England.

Ανάλογα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωση της ιλαράς ανακοίνωσε από το καλοκαίρι και η Σκωτία.

Έξαρση κρουσμάτων ιλαράς και στη Γαλλία
Ανησυχία επικρατεί και στη Γαλλία για ξέσπασμα ιλαράς στο νομό Αρντές, όπου καταγράφηκαν συνολικά 63 κρούσματα στο διάστημα από 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και 26 Οκτωβρίου του 2023.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε μαθητές τριών γυμνασίων της κοινότητας Γκιλεράν-Γκραν και πέντε εξ’ αυτών καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Ευρωπακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δύο από τους ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης της ιλαράς
Η ιλαρά οφείλεται σε έναν ιό και η μετάδοση μπορεί να γίνει με την άμεση επαφή με τον πάσχοντα ή με επιφάνειες που έχει αγγίξει και μέσω του αέρα με τα σταγονίδια από το βήχα και την αναπνοή του. Επίσης, μεταδίδεται και μέσω των εκκρίσεων από τη μύτη και το φτέρνισμα. Η νόσος είναι μεταδοτική από τη στιγμή που ο ασθενής αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα μέχρι και 5 μέρες μετά την εκδήλωση των εξανθημάτων στο σώμα.

Ο χρόνος επώασης (δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων) κυμαίνεται από μία μέχρι τρεις εβδομάδες.

Τα συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν:

Κόκκινα σπυράκια στο σώμα (κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα), συνήθως 14 μέρες μετά την έκθεση στον ιό
Καταρροή
Βήχας
Κόκκινα μάτια
Επιπεφυκίτιδα
Ευαισθησία ματιών στο φως
Πυρετός (μέχρι 40)
Σπυράκια μέσα στο στόμα (στο εσωτερικό σημείο στα μάγουλα)

iefimerida