Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Οι ανάγκες για παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας έχουν αυξηθεί. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση του πληθυσμού και του προσδόκιμου ζωής, αλλά και σε μία άλλη παράμετρο, πιο σημαντική, που είναι η εμφάνιση παθήσεων που απαιτούν ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και συνεργασία όλων όσων υπηρετούν και βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της υγείας.

Η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2006 από μία ομάδα φαρμακοποιών με σκοπούς την προαγωγή της φαρμακευτικής επιστήμης και τη βελτίωση της επιστημονικής και επαγγελματικής στάσης του φαρμακοποιού στη χώρα μας για το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

Το αυθόρμητο ξεκίνημα της Φ.Ε.Ε.

  Η επιστήμη στοχεύει στην υγεία, στη μόρφωση και στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου, δίχως όμως να χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Αποστολή της είναι πάνω απ’ όλα να δημιουργεί ήθος. Ο επιστήμονας, επομένως, έχει ευθύνη απέναντι στον εαυτό του όπως και στην κοινωνία. Έχει χρέος να ανανεώνει τις γνώσεις του και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη του είναι να εκλαϊκεύει τη γνώση του και να τη μοιράζεται με το κοινωνικό σύνολο. Να αφυπνίζει συνειδήσεις -να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση, ώστε οι πολίτες να πιστέψουν σε αξίες και οράματα. Ο απλός άνθρωπος δεν είναι εκείνος που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά γεγονότα. Ο ενεργός πολίτης όμως είναι εκείνος που μπορεί να δημιουργήσει θετικά και να αλλάξει τη δυσάρεστη πραγματικότητα της κάθε εποχής. Θεωρούμε ότι το λειτούργημα του φαρμακοποιού δεν εξαντλείται πίσω από τον πάγκο, αλλά μπορεί και πρέπει να απλωθεί σε κοινωνικές, επιστημονικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Το δε φαρμακείο δεν είναι απλώς ένα κατάστημα όπου ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί προϊόντα και υπηρεσίες υγείας. Είναι μία σύγχρονη επιχείρηση με κοινωνικό ρόλο και αυτόν τον ρόλο θα προσπαθήσει να αναδείξει η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος. Η Εταιρεία κινείται σε δύο άξονες: α) επιμόρφωση των συναδέλφων φαρμακοποιών σε θέματα επιστημονικά, υγείας και πολιτιστικά και β) μεταφορά όλων αυτών των γνώσεων στον πολίτη διαμέσου εκδηλώσεων, ημερίδων και διημερίδων, στις οποίες προβάλλονται οι φαρμακοποιοί ως ομιλητές. Έτσι καλλιεργούμε εμπιστοσύνη με τους πελάτες και ασθενείς και ενισχύουμε αυτό που παραδέχονται οι περισσότεροι, ότι ο φαρμακοποιός είναι ο καταλληλότερος και σημαντικότερος κρίκος ενημέρωσης του κοινού στα θέματα υγείας. Το Δ.Σ. της Φ.Ε.Ε.

Ιστορικό σημείωμα για τον Θεόφραστο

Ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.) ήταν φιλόσοφος από την Ερεσό της Λέσβου. Το όνομά του ήταν Τύρταμος, αλλά μετονομάστηκε Θεόφραστος από το δάσκαλό του Λεύκιππο (κατ’ άλλους τον Αριστοτέλη) λόγω της φιλομάθειας, της ευφυΐας και της ευγλωττίας του. Ο Θεόφραστος γνώρισε τον Αριστοτέλη στην Ακαδημία του Πλάτωνα και συνεργάστηκε μαζί του για πολλά χρόνια σε βιολογικές παρατηρήσεις. Μετά το θάνατο του Αριστοτέλη, ο Θεόφραστος τον διαδέχτηκε στη διεύθυνση του Λυκείου. Κατά την 25ετη σταδιοδρομία του στη θέση αυτή, το Λύκειο συγκέντρωσε σχεδόν 2.000 μαθητές και εξέδωσε πολλά βιβλία για την προώθηση της περιπατητικής σχολής φιλοσοφίας.

Ο Θεόφραστος δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική, αλλά αφοσιώθηκε πλήρως στην επιστήμη και τη φιλοσοφία. Συνέγραψε περίπου 240 γραπτά μεγέθους 232.808 στίχων, ένα πολύπλευρο έργο που πραγματεύεται θέματα βιολογίας, φυσικής, ποιητικής, ρητορικής, ιστορίας των επιστημών, ηθικής, λογικής και μετεωρολογίας.  Τα έργα του Περί Φυτών ιστορία και Περί Φυτών αιτία είναι τα μόνα συγγράμματα Βοτανικής από την αρχαιότητα έως το Μεσαίωνα και του δίνουν επάξια τον τίτλο του πατέρα της Βοτανικής, καθώς πρώτος αυτός μελέτησε τα φυτά όχι μόνο από ιατρική, αλλά και από επιστημονική σκοπιά.. Παράλληλα ο Θεόφραστος έχει ονομαστεί και πατέρας της Οικολογίας, καθώς τουλάχιστον τα μισά βοτανολογικά του γραπτά ασχολούνται με οικολογικές παρατηρήσεις, αναζητώντας και εξετάζοντας τις σχέσεις κάθε φυτού με τα υπόλοιπα φυτά, τα ζώα και το περιβάλλον.