Αποτελεσματικό το μονοκλωνικό αντίσωμα της AstraZeneca έναντι της Όμικρον

To μονοκλωνικό αντίσωμα της AstraZeneca διατηρεί εξουδετερωτική δράση έναντι της παραλλαγής Omicron, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Η μελέτη διεξήχθη ανεξάρτητα από ερευνητές του FDA και του Center for Biologics Evaluation and Research και .υποστηρίχθηκε από ερευνητικά κονδύλια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το Evusheld της AstraZeneca είναι το μοναδικό αντίσωμα μακράς δράσης που έχει εγκριθεί για χρήση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες για την πρόληψη της COVID-19 πριν από την έκθεση στον ιό. Το Evusheld (tixagevimab συσκευασμένο μαζί με cilgavimab), ένας συνδυασμός αντισωμάτων μακράς δράσης για την πρόληψη της COVID-19, διατήρησε εξουδετερωτική δράση έναντι της παραλλαγής Omicron SARS-CoV-2 (B.1.1.529), σύμφωνα με νέα προκλινικά δεδομένα.

Στη μελέτη, ο δείκτης IC50, που είναι ένα μέτρο της εξουδετερωτικής ισχύος ενός αντισώματος, ήταν 171 ng/ml και 277 ng/ml σε δύο επιβεβαιωτικές δοκιμές, που είναι εντός του εύρους των εξουδετερωτικών τίτλων που βρέθηκαν σε κάποιον που είχε μολυνθεί στο παρελθόν με COVID-19. Το IC50 του Evusheld για το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, που προηγουμένως αναφερόταν ως το στέλεχος Wuhan, ήταν περίπου 1,3 ng/ml και 1,5 ng/ml, αντίστοιχα.

Η παραλλαγή Omicron δεν ήταν σε κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών του Evusheld. Η AstraZeneca συνεχίζει να συλλέγει περαιτέρω δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων αυτής της παρατήρησης στην κλινική πράξη. Πρόσθετες αναλύσεις για την αξιολόγηση του Evusheld έναντι της παραλλαγής Omicron διεξάγονται από την AstraZeneca και από τρίτα εργαστήρια, με τα δεδομένα να αναμένονται πολύ σύντομα.

Το Evusheld προορίζεται να βοηθήσει στην προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών, που μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς σε ένα εμβόλιο λόγω υποκείμενης κατάστασης υγείας (όπως μεταμόσχευση, καρκίνοι αίματος, πρωτογενής καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος) ή φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν, η οποία υπονομεύει ή καταστέλλει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID-19 εάν μολυνθούν. Η προστασία των ανοσοκατεσταλμένων από την COVID-19 θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης του ιού, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση παραλλαγών.

virus.com.gr