Ένα νέο αντιβιοτικό κατά των ανθεκτικών βακτηρίων αναπτύχθηκε στη Ζυρίχη

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Χημείας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και με επικεφαλής την Katja Zerbe κατάφερε να αναπτύξει μια εντελώς νέα κατηγορία αντιβιοτικών ικανών να επιτεθούν και να εξαλείψουν πολλά στελέχη βακτηρίων που είναι παθογόνα για τον άνθρωπο . Τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου Ελβετών επιστημόνων, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Polyphor, μας επιτρέπουν επομένως να ελπίζουμε για την υπέρβαση της εξαιρετικά επικίνδυνης αντοχής στα αντιβιοτικά , ένα φαινόμενο που προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως μόνο στην Ευρώπη και αυτό εγείρει εγρήγορση σε όλο τον πλανήτη για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες που προβλέπονται στο εγγύς μέλλον.

Το νέο προϊόν, το οποίο έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, θα δοκιμαστεί κλινικά . Η Katja Zerbe είπε: «Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, έχουμε αναπτύξει μια κατηγορία αντιβιοτικών που λειτουργούν με έναν νέο μηχανισμό».

Στην πράξη, αυτά είναι συνθετικά αντιβιοτικά ικανά να εξαλείψουν τα βακτήρια καταστρέφοντας την εξωτερική μεμβράνη τους χάρη στην αλληλεπίδραση με τις πρωτεΐνες. Λειτουργούν ενάντια στα αρνητικά κατά gram βακτήρια που έχουν λεπτό τοίχωμα και τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα «παραδοσιακά» αντιβιοτικά.

«Έχουμε δοκιμάσει με κάθε τρόπο, αλλά δεν καταφέραμε να προκαλέσουμε αντίσταση. Έτσι, η ελπίδα είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα », είπε η Katja Zerbe.

Ως υπεύθυνος για σοβαρές λοιμώξεις (σηψαιμία, πνευμονία), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι τα αρνητικά κατά gram βακτήρια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Ωστόσο, αυτά τα νέα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, η Katja Zerbe διευκρινίζει ότι πρόκειται για: “φάρμακα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως έσχατη λύση και να φυλάσσονται μόνο για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που δεν αντιδρούν σε άλλα αντιβιοτικά”.

Στην πραγματικότητα, η προοπτική ότι η αδιάκριτη χρήση των νέων δραστικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αντίσταση εκ μέρους των βακτηρίων είναι τρομακτική και απαιτεί τη μέγιστη προσοχή στη χρήση αυτών των καινοτόμων αντιβακτηριακών παραγόντων.

Κατερίνα Λουτσίνι