Στένωση καρωτιδικής αρτηρίας: Μία σιωπηλή απειλή

Οι καρωτίδες αρτηρίες βρίσκονται κατά μήκος των πλευρών του λαιμού και αποτελούν την κύρια οδό αιμάτωσης του εγκεφάλου.

Η κοινή καρωτιδική αρτηρία διαιρείται σε δύο κλάδους. Την έσω καρωτίδα που αιματώνει τον εγκέφαλο  και την έξω καρωτίδα που τροφοδοτεί με αίμα το πρόσωπο.

Τι είναι η στένωση καρωτίδας;
«Η στένωση καρωτίδας είναι μία επικίνδυνη κλινική κατάσταση, κατά την οποία οι καρωτίδες αρτηρίες στενεύουν ή αποφράζονται πλήρως λόγω συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, η στένωση των καρωτίδων αρτηριώνδεν εμφανίζει συμπτώματα. Ωστόσο, δίνει  προειδοποιητικά σημάδια, όπως:

Αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο ή τα άκρα
Δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόηση της ομιλίας
Θολή όραση ή ξαφνική απώλεια όρασης στο ένα μάτι
Ζάλη ή απώλεια ισορροπίας
Σοβαρός πονοκέφαλος
Τι προκαλεί τη στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας;
«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η καρωτίδα αρτηρία, όπως και οι περισσότερες αρτηρίες στο σώμα μας, έχουν λεία εσωτερική επιφάνεια. Ωστόσο, με την αύξηση της ηλικίας και με την μη υγιεινή διατροφή ή ακόμα και καταχρήσεις, το εσωτερικό τους τοίχωμα γίνεται πιο παχύ και ανώμαλο, λόγω εναποθέσεων ουσιών όπως ασβέστιο, χοληστερόλη, ινώδης ιστός ή ανάπτυξη θρόμβου.

Συνολικά, αυτές οι εναποθέσεις αποκαλούνται αθηρωματική πλάκα και η συσσώρευση  της προκαλεί μία κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρυνση. Σε περίπτωση που προκληθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως η περαιτέρω συσσώρευση θρόμβων, η ρήξη και αιμορραγία εντός της αθηρωματικής πλάκας, η περαιτέρω στένωση, η δημιουργία εμβόλων και τέλος η ολική απόφραξη της αρτηρίας», επισημαίνει ο ειδικός.