Επιστημονική μελέτη καταρρίπτει τον μύθο σχετικά με την κατανάλωση πρωτεΐνης και τον αντίκτυπό της στην ανάπτυξη των μυών

f

Η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι μια από τις πιο επαναλαμβανόμενες συστάσεις των διατροφολόγων λόγω της συνολικής συνεισφοράς της στον οργανισμό.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα δηλώνει ότι τα αμινοξέα που περιέχουν είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό: «Το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη στη διατροφή για να παρέχει αμινοξέα για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των κυττάρων και των ιστών μας».

Έρευνα ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της αύξησης της μυϊκής μάζας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με 50 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχολογίας-Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

Σε δύο ομάδες η έρευνα
Μέσω ενός προγράμματος φυσικής αντοχής διάρκειας δέκα εβδομάδων, οι ειδικοί θέλησαν να μετρήσουν τις επιπτώσεις της προπόνησης στη σύσταση του σώματος, σε συνδυασμό με την κατανάλωση πρωτεϊνικών τροφίμων.

Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δοκιμή προπονήθηκαν τρεις φορές την εβδομάδα για περισσότερο από δύο μήνες. Επιπλέον, ταξινομήθηκαν σε δύο ομάδες σύμφωνα με την πρόσληψη πρωτεΐνης τους.

Η ομάδα 1 έτρωγε πρωτεΐνες με μέτρο. Καθημερινά τρέφονταν με 0,8 και 1 κιλό. Μετά την άσκηση, η διατροφή τους περιελάμβανε 850 γραμμάρια μοσχαρίσιου κρέατος, που ισοδυναμούν με 16 γραμμάρια πρωτεΐνης. Σε αυτό, πρόσθεσαν άλλα 15 γραμμάρια.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα δύο κατανάλωσε μια υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, που κυμαινόταν μεταξύ 1,6 και 1,8 κιλών την ημέρα. Αυτά τα άτομα κατανάλωσαν 32 γραμμάρια πρωτεΐνης και πρόσθεσαν άλλα 30 στη διατροφή τους.

Ευρήματα
Η διαφορά στην αύξηση βάρους μεταξύ μιας ομάδας και της άλλης δεν ήταν πολύ αντιπροσωπευτική. Αυτοί που έτρωγαν πρωτεΐνη με ελεγχόμενο τρόπο πήραν 1,3 κιλά, ενώ αυτοί που τρέφονταν με υψηλή ποσότητα αυτής, πήρα 1,5 κιλά.

Όσον αφορά τη μυική δύναμη, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αλλαγή στη μάζα του σώματος.

Ωστόσο, οι συγγραφείς τόνισαν ότι εάν η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα σύσταση των 1,2 γραμμαρίων την ημέρα, τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται «με προσοχή».

iefimerida

Ο καρκίνος του πνεύμονα στους μη καπνιστές αυξάνεται -Ερευνητές εντόπισαν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου

f

Ο καρκίνος του πνεύμονα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα, ωστόσο νέα, ανησυχητικά δεδομένα δείχνουν ότι αυξάνονται όλο και περισσότερο τα κρούσματα σε μη καπνιστές.

Όπως διαπίστωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer), τμήμα του ΠΟΥ, ο καρκίνος του πνεύμονα καλπάζει ανά την υφήλιο: το 2022 πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνδρες και περισσότερες από 900.000 γυναίκες διαγνώστηκαν για πρώτη φορά με τη νόσο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», εντύπωση προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων σε μη καπνιστές και ιδιαίτερα του αδενοκαρκινώματος, που αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου του πνεύμονα.

Αδενοκαρκίνωμα: Αλλάζουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Το αδενοκαρκίνωμα είναι ένας τύπος μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC) και ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του πνεύμονα που αντιπροσωπεύει το 40% όλων των περιπτώσεων στη Βόρεια Αμερική. Ξεκινά από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται πνευμονοκύτταρα, που καλύπτουν το εσωτερικό μικρών εναέριων χώρων που ονομάζονται κυψελίδες στους πνεύμονες. Μόνον περίπου ένας στους πέντε ασθενείς επιβιώνει τα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ωστόσο, οι ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα αλλάζουν, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των μη καπνιστών, και ιδιαίτερα των γυναικών και του ασιατικού πληθυσμού, που προσβάλλονται από τη νόσο.

«Ενώ ο αριθμός των καπνιστών συνεχίζει να μειώνεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, το ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ αυξάνεται», δήλωσαν οι ερευνητές, που ορίζουν ως «μη καπνιστές» τα άτομα που έχουν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα σε όλη τους τη ζωή, πριν από τη διάγνωση.

Ο παράγοντας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Ο καρκίνος του πνεύμονα στους μη καπνιστές είναι, πλέον, η πέμπτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Οι ερευνητές εντόπισαν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως την κύρια αιτία για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των μη καπνιστών.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σοβαρή στην Κίνα και στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, ενώ στη Γερμανία έχουν μετρηθεί αυξημένα επίπεδα λεπτής σκόνης, τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Ως εκ τούτου, η παγκόσμια ρύπανση του περιβάλλοντος συνιστά μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης από σωματίδια, με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα
Σύμφωνα με τη Γερμανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του πνεύμονα, γνωστός και ως βρογχικό καρκίνωμα, είναι ένας κακοήθης όγκος που προκύπτει από τον πνευμονικό ιστό. Στη Γερμανία, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί ένα από τα πιο κοινά κακοήθη νοσήματα. Είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί απότομα στις γυναίκες και πιο αργά στους άνδρες από τη δεκαετία του 1980.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία του ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τη δημόσια υγεία. Σημειώνεται, επίσης, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία και για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων με σκοπό τη μείωση της έκθεσης σε αυτήν.

iefimerida

Η καλύτερη ώρα για να φάτε βραδινό είναι μέσα σε αυτό το παράθυρο 1 ώρας, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

f

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να τρώτε βραδινό μια συγκεκριμέ ώρα, βοηθά στην πέψη και την ενέργεια.

Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πιο υγιεινό να τρώτε σύμφωνα με το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας, το οποίο παίζει ρόλο στην πέψη, τα επίπεδα ενέργειας και μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Αυτό το κύριο ρολόι, επίσημα γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, ρυθμίζει μια ποικιλία βιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Το να τρώτε εκτός συγχρονισμού με τον κιρκάδιο ρυθμό, όπως το να τρώτε αργά το βράδυ ή να τσιμπολογάτε τη νύχτα, μπορεί να διαταράξει τις φυσικές διεργασίες του σώματός σας, οδηγώντας σε διαταραγμένο ύπνο, αύξηση του σωματικού βάρους και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση δείπνου νωρίτερα το βράδυ προκαλεί λιγότερες διαταραχές και μπορεί να προσφέρει οφέλη, από τη βελτίωση της πέψης μέχρι τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η ολοκλήρωση των γευμάτων σας νωρίτερα το βράδυ μπορεί να σας επιτρέψει να κάψετε θερμίδες πιο αποτελεσματικά και να μειώσετε τον κίνδυνο αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας ως λίπος.

Ειδικοί λένε ότι η εύρεση ενός σταθερού ρυθμού που λειτουργεί για εσάς και το σώμα σας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτιστοποίηση της υγείας σας.

Ποια είναι η πιο καλή ώρα για δείπνο
Μελέτες πάντως δείχνουν σταθερά ότι η κατανάλωση δείπνου νωρίτερα ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας, οδηγώντας σε καλύτερο μεταβολισμό και συνολική ευεξία.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε αργά, καίνε πιο αργά θερμίδες και διαταράσσουν τον μεταβολισμό του λίπους τους, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους.

Τα βραδινά γεύματα συνδέθηκαν επίσης με προβλήματα στις ορμόνες πείνας, κάνοντάς σας πιο πιθανό να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι μετά το φαγητό.

Αυτό το σενάριο καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Μια ανάλυση του 2024 έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν νωρίτερα το δείπνο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και καλύτερη διαχείριση του βάρους από εκείνους που έτρωγαν αργότερα.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν νωρίς είχαν επίσης καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία.

Ίσως το γεγονός ότι η κατανάλωση των γευμάτων σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα παράγει καλύτερη ευθυγράμμιση με τους κιρκάδιους ρυθμούς σας, ώστε το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο στόχος να τελειώσουν το δείπνο μέχρι τις 6 ή 7 μ.μ. προσφέρει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ μεταβολικών οφελών και πρακτικότητας. Αν και μερικές φορές είναι δύσκολο.

Είναι πολύ αργά για δείπνο στις 7 μ.μ.;
Σε έναν ιδανικό κόσμο, είναι πιο υγιεινό να τελειώνουμε το δείπνο μέχρι τις 7 μ.μ., αλλά πρέπει να εξισορροπήσουμε την πρακτικότητα με τους στόχους μας για την υγεία. Αν το πρόγραμμα της δουλειάς και της οικογένειάς σας δεν επιτρέπει ένα δείπνο νωρίτερα, μπορείτε να το εξισορροπήσετε τρώγοντας ένα δείπνο ελαφρύ και άπαχο.

Ακριβώς όπως ένα εργοστάσιο είναι πιο δραστήριο κατά τις ώρες της ημέρας, έτσι είναι και το σώμα σας – όχι μόνο σωματικά, αλλά και μεταβολικά. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι καίτε περισσότερες θερμίδες μετά από ένα πλούσιο πρωινό παρά μετά από ένα πλούσιο δείπνο, ακόμη και όταν τα γεύματα αυτά έχουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Έτσι, καθώς το σώμα σας χαλαρώνει για το βράδυ, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα επίπεδα θερμίδων σας. Κρατήστε το δείπνο στην πιο ελαφριά πλευρά, ανεξάρτητα από την ώρα που τρώτε.

Σε κάθε περίπτωση επιδιώξτε να τελειώσετε το δείπνο τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αυτό δίνει στο σώμα σας αρκετό χρόνο να χωνέψει το γεύμα σας πριν κοιμηθείτε, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να αποτρέψει διαταραχές από δυσπεψία. Αν δεν μπορείτε να πετύχετε το τρίωρο, πλησιάστε όσο πιο κοντά μπορείτε.

iefimerida

Πόσα λεπτά πρέπει να περπατάτε την εβδομάδα για να είστε υγιείς

f

Tο περπάτημα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, το δηλώνουν συνεχώς και επί χρόνια η μία έρευνα μετά την άλλη. Την αρχή έκανε ο Βρετανός ερευνητής Τζέρεμι Μόρις.

Τη δεκαετία του 1950 ανέλυσε την υγεία και τη μακροζωία σε ομάδες εργαζομένων. Τότε, τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους στο Ταχυδρομείο ήταν εντυπωσιακά. Έδειξαν ότι οι ταχυδρόμοι που παρέδιδαν αλληλογραφία με τα πόδια ή με ποδήλατο είχαν λιγότερα εμφράγματα από τους συναδέλφους τους που κάθονταν πίσω από πάγκους ή εργάζονταν ως τηλεφωνητές ή υπάλληλοι.

Πώς το περπάτημα βελτιώνει την υγεία
Μια νέα ανασκόπηση αναλύει τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας σχετικά με το πώς η κίνηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας.

Η ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal είχε στόχο να αναλύσει πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την υγεία των ηλικιωμένων. Υπογραμμίζει τον ρόλο της σωματικής άσκησης στη βελτίωση της ανεξαρτησίας, της γνωστικής υγείας και της συνολικής ποιότητας ζωής, ενώ κάνει επίσης συστάσεις για τη συμπερίληψη της σωματικής δραστηριότητας στον τρόπο ζωής των ηλικιωμένων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο σε περισσότερες από 30 χρόνιες παθήσεις, όπως: καρδιαγγειακή νόσος, διαβήτης, οστεοπόρωση, άνοια, κατάθλιψη.

150 λεπτά την εβδομάδα κάνουν τη διαφορά
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ότι η άσκηση μέτριας έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα, για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες κατά 31%. Επιπλέον, η προπόνηση με αντιστάσεις και οι ασκήσεις ισορροπίας βρέθηκε ότι βελτιώνουν τη δύναμη, την κινητικότητα και την πρόληψη πτώσεων.

Τα ευρήματα της ανασκόπησης ευθυγραμμίζονται με μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Preventing Chronic Disease και τις συστάσεις του Βρετανικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα θα ωφελήσουν αρκετούς δείκτες υγείας, και ως εκ τούτου θα μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Σύμφωνα με τις έρευνες, τα 150 λεπτά κίνησης μπορούν να κατανεμηθούν μέσα στην εβδομάδα. Όσον αφορά στους λάτρεις του τρεξίματος ή του γρήγορου περπατήματος, για να υπάρξουν οφέλη είναι σημαντικό να περπατάτε με ρυθμό που διατηρεί σταθερούς τους καρδιακούς σας παλμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Ιδανικοί είναι οι 110-120 παλμοί το λεπτό για γρήγορο περπάτημα, ωστόσο αυτό μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το άτομο.

iefimerida

Ποια είναι η βασική πρωτεΐνη για υγιές έντερο, σύμφωνα με ειδικούς στη γαστρεντερολογία

g

Το ελληνικό γιαούρτι, ένα τρόφιμο ευρέως γνωστό για διατροφική του αξία, αναδείχθηκε ως μία από τις καλύτερες επιλογές για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Σύμφωνα με τη δρ. Aditi Chhada, γαστρεντερολόγο από τη Gastroenterology Associates του Νιού Τζέρσεϊ, που μίλησε στο Eatingwell, αυτό το προϊόν δεν είναι μόνο μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αλλά περιέχει επίσης προβιοτικά που ωφελούν άμεσα το μικροβίωμα του εντέρου.

Σύμφωνα με την ειδικό, το πεπτικό σύστημα δεν είναι υπεύθυνο μόνο για την επεξεργασία των τροφίμων, αλλά διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την προστασία από ασθένειες και τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί βασικό σύμμαχο στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου, χάρη στο συνδυασμό πρωτεϊνών και ζωντανών βακτηρίων που προάγουν ένα ισορροπημένο μικροβίωμα.

Η επίδραση του ελληνικού γιαουρτιού στην υγεία του εντέρου
Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει περίπου 16 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 160 γραμμάρια, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε πρωτεΐνη. Ωστόσο, η πραγματική του αξία έγκειται στα οφέλη που προσφέρει στο πεπτικό σύστημα. Σύμφωνα με την Chhada, περιέχει βιοενεργά πεπτίδια που δεν είναι μόνο αντιφλεγμονώδη, αλλά ενισχύουν επίσης την εντερική επένδυση. Αυτός ο φραγμός είναι θεμελιώδης για την αποτροπή της εισόδου βακτηρίων, ιών και τοξινών στον οργανισμό.

Επιπλέον, το ελληνικό γιαούρτι προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο εντερικό μικροβίωμα, ένα οικοσύστημα που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που επηρεάζουν την πέψη, την ανοσία και την ψυχική υγεία. Όπως εξήγησε η Chhada, αυτά τα ζωντανά βακτήρια βοηθούν στη μείωση της παρουσίας επιβλαβών μικροοργανισμών, προωθώντας ένα ισορροπημένο εντερικό περιβάλλον. Αυτή η ισορροπία δεν βελτιώνει μόνο την πέψη, αλλά ενισχύει επίσης τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, γνωστή ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου, που έχει άμεσο αντίκτυπο στη συναισθηματική ευεξία.

Προστασία του παχέος εντέρου και ανακούφιση από τη διάρροια
Τα προβιοτικά που υπάρχουν στο ελληνικό γιαούρτι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του παχέος εντέρου. Μόλις φτάσουν σε αυτό το τμήμα του εντέρου, ζυμώνουν τις διαιτητικές ίνες, γνωστές ως πρεβιοτικά, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως μπανάνες, σπαράγγια, κρεμμύδια και σκόρδο.

Αυτή η διαδικασία παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA), ενώσεις που χρησιμεύουν ως πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου και βοηθούν στη διατήρηση του εντερικού φραγμού σε βέλτιστες συνθήκες. Επιπλέον, τα SCFA έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν από φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου. Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό γιαούρτι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για όσους αντιμετωπίζουν επεισόδια διάρροιας.

Σύμφωνα με τον David D. Clarke, γαστρεντερολόγο και αναπληρωτή κλινικό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Υγείας του Όρεγκον, το γιαούρτι βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας των υγιών βακτηρίων στο έντερο, ειδικά αφού η διάρροια έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Επιπλέον, έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού με ζωντανές καλλιέργειες μπορεί να ανακουφίσει τη διάρροια που σχετίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών.

Πώς να διαλέξετε ελληνικό γιαούρτι
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη του ελληνικού γιαουρτιού, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στην ετικέτα διατροφικών στοιχείων. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο Toby Amidor, είναι σημαντικό να αναζητήσετε προϊόντα που περιέχουν ζωντανά βακτήρια όπως Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium και Lactobacillus acidophilus. Επιπλέον, η σφραγίδα «Ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες» εγγυάται ότι το γιαούρτι περιέχει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ζωντανές καλλιέργειες ανά γραμμάριο, γεγονός που εξασφαλίζει την προβιοτική του αποτελεσματικότητα.

iefimerida

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

d

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού, ενώ εκτιμάται ότι 1 στις 70 είναι πιθανό να πεθάνει από τη νόσο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερα διαγνωσμένος καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Κάθε λεπτό, τέσσερις γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε όλο τον κόσμο και μία γυναίκα πεθαίνει.

Το 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκίνησε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Καρκίνο του Μαστού (GBCI) για να θέσει ως στόχο οι χώρες να πετύχουν μέση ετήσια μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού κατά 2,5%.

Άνιση η κατανομή των κρουσμάτων -Σε ποιες χώρες είναι υψηλότερος ο κίνδυνος
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και τα ποσοστά θνησιμότητας σε 185 χώρες. Όπως διαπίστωσαν, το 2022 καταγράφηκαν 2,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 670.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού παγκοσμίως.

Ωστόσο, η κατανομή αυτών των κρουσμάτων ήταν άνιση. Σε χώρες με υψηλότερους δείκτες Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI, ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της συνολικής ποιότητας ζωής μιας χώρας) τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι μεγαλύτερα. Αντίθετα, στις χώρες με χαμηλότερους δείκτες ποιότητας ζωής HDI, οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού είχαν δυσανάλογα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Για παράδειγμα, ο κίνδυνος διάγνωσης ήταν υψηλότερος στη Γαλλία (1 στις 9) και στη Βόρεια Αμερική (1 στις 10), ενώ ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού ήταν υψηλότερος στα Φίτζι (1 στις 24) και στην Αφρική (1 στις 47).

Εκτίμηση για αύξηση θνησιμότητας μέχρι το 2050
Οι συγγραφείς εξέτασαν επίσης τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού σε διάστημα δέκα ετών σε 46 χώρες και διαπίστωσαν ότι ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας φαίνεται να μειώνονται σε 30 χώρες, μόνο επτά χώρες επιτυγχάνουν τον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της θνησιμότητας κατά 2,5% ετησίως: Μάλτα, Δανία, Βέλγιο, Ελβετία, Λιθουανία, Ολλανδία και Σλοβενία.

Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, η εμφάνιση καρκίνου του μαστού και η θνησιμότητα από τη νόσο αναμένεται να αυξηθούν κατά 38% και 68% αντίστοιχα μέχρι το 2050, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις χώρες με χαμηλότερους δείκτες HDI. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 1,1 εκατομμύρια θανάτους το 2050.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτές οι εκτιμήσεις περιορίζονται από την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων, ιδιαίτερα για τις χώρες με χαμηλότερους δείκτες HDI, που ενδέχεται να έχουν ατελή συστήματα καταγραφής καρκίνου. Οι μελλοντικές εκτιμήσεις περιορίστηκαν επίσης σε ένα υποσύνολο χωρών λόγω των διαφορετικών συνόλων δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν.

Όπως επισημαίνουν, απαιτούνται επείγουσες δράσεις, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερους δείκτες ποιότητας ζωής, καθώς και συνεχείς επενδύσεις και βελτιώσεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, προκειμένου να μειωθούν οι αυξανόμενες ανισότητες στην επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού παγκοσμίως.

iefimerida

Πώς θα ζήσουμε πιο πολλά, αλλά και πιο καλά χρόνια, μείωνοντας τη βιολογική μας ηλικία; Η Ιατρική Ακριβείας αλλάζει τα πάντα στην υγεία

r

Δεν κοιμάμαι καλά. Έχω μία αδικαιολόγητη αλλαγή διάθεσης μέσα στην ημέρα. Σέρνομαι ακόμα και στο ξεκίνημα της ημέρας μου. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ όπως παλιά. Προσπαθώ να χάσω βάρος, δεν τρώω, αλλά δεν τα καταφέρνω. Χρησιμοποιώ τις καλύτερες κρέμες, που υπάρχουν και το πρόσωπο μου δεν δείχνει φρέσκο. Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε για την Ιατρική Ακριβείας;

Η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, συχνά συνοδεύεται από χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυτοάνοσα νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, χρόνια κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης αποτελούν μόνο μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα. Η Integrative Medicine, μια σύγχρονη ολιστική προσέγγιση, έρχεται να δώσει λύσεις συνδυάζοντας την κλασική ιατρική με παρεμβάσεις και πρακτικές που έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα.

Το ανθρώπινο σώμα ζει βασισμένο σε χημικές αντιδράσεις, στην λειτουργία των κυττάρων όλων των οργάνων του. Η μελέτη του οργανισμού σε κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πως ο γενετικός κώδικας έχει επηρεαστεί από το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής μας και πως έχει αποκωδικοποιηθεί την δεδομένη χρονική στιγμή, βοηθά να διορθώσουμε έγκαιρα βλάβες και νοσήματα που θα προκύψουν, κερδίζοντας έτσι χρόνια νεότητας σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Δεν είναι μόνο σημαντικό να ζήσουμε πολλά χρόνια αλλά να είναι και πολύ καλά αυτά τα χρόνια

Σήμερα ακούμε για άνοια όλο και περισσότερο. Ακούμε συνεχώς για αυτοάνοσα, για νοσήματα που παλιότερα τα ακούγαμε πολύ λιγότερο. Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε όλα αυτά που πρόκειται να μας συμβούν στα χρόνια που έρχονται. Κάθε άνθρωπος έχει δύο ηλικίες: την χρονολογική ηλικία που είναι η χρονιά που έχει γεννηθεί και την βιολογική ηλικία που είναι ηλικία που έχουν τα κύτταρα στον οργανισμό μας, ο ίδιος οργανισμός. Μερικές φορές ταυτίζονται και άλλες φορές διαφέρουν. Γιατί; Για τον πολύ απλό λόγο ότι όλοι οι άνθρωποι που γεννιούνται μια συγκεκριμένη χρονιά δεν κουβαλούν τα ίδια γονίδια και δεν εκτίθενται στις ίδιες συνθήκες, στο ίδιο περιβάλλον στο ίδιο lifestyle. Αυτό έχει ως συνέπεια κάποιοι από εμάς να γερνάνε σαν οργανισμοί ευκολότερα και δυστυχώς γρηγορότερα από κάποιους άλλους. Θα έχετε παρατηρήσει ότι δύο άντρες ή δύο γυναίκες που έχουν την ίδια ηλικία και μπορεί να έχουν κάνει ίδια πράγματα στο πρόσωπό τους το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά διαφορετικό του ενός από τον άλλον.

Το αύριο μετράει αλλά το σήμερα έχει τη δύναμη

Στις ημέρες μας, στα μεγαλύτερα κέντρα της Δυτικής Ευρώπης και των Η.Π.Α. εξειδικευμένοι ιατροί αξιολογούν συνολικά την υγεία του κάθε ασθενούς μέσω λεπτομερών εξετάσεων, ώστε να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη θεραπευτική στρατηγική. Στη SYMMETRIA® μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιατρικής υποστήριξης σε ατομική βάση, βασισμένο στον έλεγχο που μπορεί να περιλαμβάνει μέτρηση των τελομερών, λεπτίνης, γλουταθειόνης, γκρελίνης καθώς και άλλων εξετάσεων προκειμένου να σχεδιαστεί με ακρίβεια το προφίλ κάθε ενδιαφερόμενου. O έλεγχος αντιοξειδωτικής ικανότητας και το ολικό οξειδωτικό stress παίζουν σημαντικό ρολό στο σχεδιασμό της προσέγγισης που θ’ ακολουθηθεί. Επίσης το Full Body MRI Scan, χωρίς ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία νοσημάτων που βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο. Στη συνέχεια γίνεται ο σχεδιασμός και η αντιμετώπιση περιλαμβάνει κλασικές φαρμακευτικές αγωγές, διατροφικές παρεμβάσεις και τη χρήση φυσικών συμπληρωμάτων. «Η ολιστική προσέγγιση προσφέρει έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με εξατομικευμένες λύσεις που βασίζονται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς», αναφέρει ο Dr. Χαρίλαος Γκίνος, Ειδικός Παθολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της SYMMETRIA®.

Ο Dr. Νικόλαος Μεταξωτός, Πλαστικός Χειρουργός, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί πραγματικά αισθάνομαι ότι ξεκινάμε στη  SYMMETRIA® να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να διώξουμε δυο ρυτίδες ή κάποια επιπλέον κιλά. Η νεότητα δεν είναι στην ηλικία που γράφει η ταυτότητα ή στην παγωμένη ανέκφραστη εικόνα ούτε σε μια πολύ ακριβή κρέμα ή σε μια επέμβαση. Η νεότητα κρύβεται στις επιλογές του κάθε ανθρώπου, στην δραστηριότητα του, και στη δύναμη του να κάνει καινούργια πράγματα. Αυτά μας χαρίζουν ακόμη περισσότερη ομορφιά σε όλους. Η ιατρική ακριβείας μας ανοίγει νέους δρόμους για την υγεία και την ομορφιά».

Ο καρδιολόγος Dr. Αγγελος Τσίπης τονίζει ότι «Ασθενείς που επιθυμούν, να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθήσεις με φυσικό τρόπο αποφεύγοντας τις παρενέργειες, να ενισχύσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και να βελτιώσουν τη γενική τους ευεξία, να αυξήσουν την απόδοσή τους, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή, μπορούν να επωφεληθούν από την ιατρική ακριβείας. Η εξειδικευμένη ιατρική ομάδα της SYMMETRIA®, προσαρμόζει το θεραπευτικό πλάνο στις μοναδικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Μέσω αυτής της προσέγγισης, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων τους».

Ο Dr. Χαρίλαος Γκίνος προσθέτει ακόμα «Από τη μείωση της φλεγμονής μέχρι τη ρύθμιση του μεταβολισμού, η σωστή διατροφική υποστήριξη συμβάλλει καθοριστικά στη μακροπρόθεσμη υγεία. Σε έναν κόσμο όπου τα χρόνια προβλήματα υγείας αυξάνονται, η ανάγκη για πιο ανθρώπινες, ασφαλείς και ολοκληρωμένες λύσεις είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η Integrative Medicine προσφέρει αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα, δίνοντας στους ασθενείς τα εργαλεία για να βελτιώσουν τη ζωή τους και να αισθανθούν ξανά ευεξία».

iefimerida

Οστεοαρθρίτιδα Ώμου – Ρήξη Στροφικού Πετάλου: Θεραπείες πριν την Αρθροπλαστική

f

Οι πρώιμες μορφές της οστεοαρθρίτιδας στην άρθρωση του ώμου συχνά ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας αρθροσκόπησης.

Στις ακτινογραφίες σε αυτό το στάδιο δεν διακρίνονται πάντα αλλαγές, αλλά κατά τη διάρκεια της επέμβασης αναγνωρίζονται βλάβες στον χόνδρο.

«Στο πλαίσιο της αρθροσκόπησης, πραγματοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία CAM (Comprehensive Arthroscopic Management). Η Αρθροσκοπική Διαχείριση (CAM) περιλαμβάνει την εξομάλυνση των βλαβών του χόνδρου και τη διενέργεια των λεγόμενων μικροκαταγμάτων του οστού κάτω από τον χόνδρο: Ο στόχος αυτής της μεθόδου μικροκαταγμάτων είναι να διεγείρει την ανάπτυξη νέου χόνδρου δημιουργώντας νέα ροή αίματος και επουλωτικών παραγόντων από το οστό προς την άρθρωση. Με ειδικά αιχμηρά εργαλεία, δημιουργούνται πολλαπλές μικρές οπές στην περιοχή της χόνδρινης βλάβης που φτάνουν μέχρι το υποχόνδριο οστό.

Επιπλέον εκτελείται αρθρόλυση, διατομή του θυλάκου της άρθρωσης και αφαίρεση των οστεοφύτων και ελεύθερων σωμάτων από την κάτω πλευρά της κεφαλής, τα οποία προκαλούν φλεγμονή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση του πόνου και βελτίωση της κινητικότητας του ώμου στα πρώιμα στάδια της οστεοαρθρίτιδας.

Η επέμβαση προτείνεται κυρίως σε νεότερους ασθενείς, ώστε να αποτραπεί η πρώιμη ανάγκη για αρθροπλαστική του ώμου. Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν πόνο και περιορισμένη κινητικότητα. Συχνότερα είναι αθλητές (π.χ. παίκτες του μπάσκετ) και άτομα που ασκούν βαριά χειρωνακτική εργασία με συνεχόμενη επιβάρυνση του ώμου», αναφέρει ο κ. Θωμάς Κρίθυμος Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμελητής της Κλινικής Ώμου-Γόνατος του Metropolitan General.

Θεραπεία με Μπαλόνι Αντί για Πρόθεση – Γιατί αυτό;
«Οι δυνατότητες της αρθροσκοπικής χειρουργικής του ώμου έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη πρόοδος παρατηρείται στην αρθροσκοπική διαχείριση τραυματισμών του στροφικού πετάλου. Το στροφικό πέταλο αποτελείται από τέσσερις μύες που συνεργάζονται για να κινήσουν τον ώμο σε όλες τις κατευθύνσεις και να καλύψουν την κεφαλή του βραχίονα. Οι τραυματισμοί του στροφικού πετάλου συνήθως προκαλούνται από εκφύλιση και πλήττουν κυρίως άτομα άνω των 60 ετών.

Αν το στροφικό πέταλο υποστεί μη αναστρέψιμη ρήξη, ακολουθεί σχεδόν πάντα μια σχετική άνοδος της κεφαλής του βραχίονα και, λόγω της αλλαγμένης βιομηχανικής με την αυξημένη τριβή, παρατηρείται αύξηση της οστεοαρθρίτιδας στην άρθρωση του ώμου.

Στις περιπτώσεις αυτές, η δυνατότητα τοποθέτησης ανατομικής πρόθεσης κεφαλής του βραχίονα ακυρώνεται, καθώς οι τένοντες που είναι απαραίτητοι δεν λειτουργούν. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής που λειτουργεί κυρίως με τη βοήθεια του δελτοειδή.

Η ανάστροφη πρόθεση είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη, αλλά μεγάλη και ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η οποία συνδέεται με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών και απαιτεί εκτενή μετεγχειρητική φροντίδα. Σε περίπτωση που αυτή η πρόθεση αποτύχει, προς το παρόν δεν υπάρχει αξιόλογη εναλλακτική λύση, δηλαδή “σχέδιο Β”» τονίζει και συνεχίζει:

«Εδώ και μερικά χρόνια, υπάρχει μια θεραπευτική εναλλακτική λύση για την τοποθέτηση ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής. Όταν κατά τη διάρκεια μιας αρθροσκόπησης του ώμου διαπιστώνεται μη αναστρέψιμη ρήξη του στροφικού πετάλου ή όταν οι προεγχειρητικές εικόνες από μαγνητική τομογραφία δείχνουν ότι η αναδόμηση είναι απίθανη, ο χειρουργός καταφεύγει σε ένα μπαλόνι που τοποθετείται μεταξύ του ώμου και της κεφαλής του βραχίονα.

Το μπαλόνι λειτουργεί ως χώρος συγκράτησης (Spacer), εισάγεται αρθροσκοπικά σε τυλιγμένη μορφή και στη συνέχεια γεμίζεται με αποστειρωμένο θερμό αλατούχο διάλυμα. Το μπαλόνι διογκώνεται, κεντράρει την κεφαλή του βραχίονα και αποκαθιστά τη φυσική απόσταση από το ώμο.

Στο τέλος της διαδικασίας, ο χειρουργός κινεί τον ώμο υπό αρθροσκοπική παρακολούθηση σε όλες τις κατευθύνσεις, ελέγχοντας τη σωστή θέση του. Το αποτέλεσμα είναι ότι το μπαλόνι κεντράρει την κεφαλή του βραχίονα, μειώνοντας την τριβή μεταξύ του βραχίονα και του ώμου, αποτρέποντας την επιδείνωση της αρθρίτιδας.

Το μπαλόνι αποτελείται από ένα βιοαπορροφήσιμο υλικό που διαλύεται πλήρως μετά από περίπου ένα χρόνο. Η θετική επίδραση του στο υποκειμενικό αίσθημα πόνου του ασθενούς διαρκεί, σύμφωνα με μελέτες παρακολούθησης, για πάνω από πέντε χρόνια.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για μια εύκολη στην εφαρμογή και ασφαλή διαδικασία που παρέχει ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη ανακούφιση από τον πόνο σε ασθενείς με μη αναστρέψιμους τραυματισμούς του στροφικού πετάλου» καταλήγει ο κ. Κρίθυμος.

iefimerida

Έρευνα: Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων – Ποιες είναι αυτές

e

Οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης εμφανίζουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% ταχύτερα σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατάθλιψη.

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS Medicine».

Οι πιο συχνές σωματικές παθήσεις των ατόμων με κατάθλιψη
Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μελέτησαν δεδομένα για 172.556 άτομα ηλικίας 40-71 ετών από τη βάση δεδομένων UK Biobank, τα οποία παρακολουθήθηκαν για μέσο όρο 6,9 χρόνια. Από αυτούς το 17.8% είχε ιστορικό διαγνωσμένης κατάθλιψης. Στην αρχή της μελέτης εντοπίστηκε ότι τα άτομα με κατάθλιψη είχαν περισσότερες σωματικές παθήσεις (τρεις κατά μέσο όρο) από τα άτομα χωρίς κατάθλιψη (δύο κατά μέσο όρο). Οι πιο συχνές σωματικές παθήσεις κατά την έναρξη της μελέτης ήταν η υπέρταση (33,4% των ατόμων με ιστορικό κατάθλιψης έναντι 29,6% των ατόμων χωρίς ιστορικό κατάθλιψης), η αλλεργική και η χρόνια ρινίτιδα (32,4% έναντι 26,7%) και η οστεοαρθρίτιδα (27% έναντι 19,1%).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης εμφάνισαν κατά μέσο όρο 0,2 πρόσθετες σωματικές παθήσεις ανά έτος, ενώ οι ενήλικες χωρίς κατάθλιψη 0,16. Οι πιο συχνές νέες παθήσεις ήταν η οστεοαρθρίτιδα (15,7% των ατόμων με κατάθλιψη έναντι 12,5% για τα άτομα χωρίς), η υπέρταση (12,9% έναντι 12%) και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (13,8% έναντι 9,6%).

Η διάγνωση της κατάθλιψης δείκτης κινδύνου για την ανάπτυξη μακροχρόνιων καταστάσεων σωματικής υγείας
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι η προηγούμενη διάγνωση της κατάθλιψης αποτελεί δείκτη κινδύνου για την ανάπτυξη μακροχρόνιων καταστάσεων σωματικής υγείας κατά τη μέση και μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, τα περισσότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι σχεδιασμένα για τη θεραπεία μεμονωμένων παθήσεων. Όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για τη διαχείριση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

iefimerida

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής- Οι νέες δυνατότητες

r

Μια νέα εποχή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία έχει σημειώσει άλματα, ξεκινά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η ΑΙ προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις που αυξάνουν την ακρίβεια, βελτιστοποιούν τη διαδικασία και μειώνουν το άγχος των ασθενών. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αναλύει δεδομένα με μεγαλύτερη ακρίβεια, να βοηθά στην επιλογή των καλύτερων εμβρύων, να εξατομικεύει τις θεραπείες και να προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας, καθιστώντας την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πιο αποδοτική από ποτέ», τονίζει ο Mαιευτήρας-γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και πρόεδρος της HOPEgenesis, Στέφανος Χανδακάς.

Σημειώνει ότι η επιστήμη και η τεχνητή νοημοσύνη «συνεργάζονται αρμονικά, προσφέροντας μια πιο ασφαλή και επιτυχημένη διαδικασία για την απόκτηση παιδιού».

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην επιλογή εμβρύων με ακρίβεια
Ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η επιλογή του εμβρύου που θα εμφυτευθεί στη μήτρα. Παραδοσιακά, αυτή η διαδικασία βασιζόταν αποκλειστικά στην εμπειρία των εμβρυολόγων, οι οποίοι εξέταζαν τα έμβρυα με μικροσκόπιο και τα αξιολογούσαν με βάση τη μορφολογία τους, αναφέρει ο καθηγητής.

«Ωστόσο, αυτή η μέθοδος έχει περιορισμούς, καθώς βασίζεται σε υποκειμενική κρίση και δεν μπορεί πάντα να αποκαλύψει τις βαθύτερες βιολογικές πληροφορίες που καθορίζουν την πραγματική ποιότητα ενός εμβρύου. Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να ενισχύσει αυτή τη διαδικασία, αναλύοντας χιλιάδες εικόνες εμβρύων και αναγνωρίζοντας μοτίβα που δεν είναι εύκολα αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία time-lapse, που επιτρέπει τη συνεχή καταγραφή και παρακολούθηση της ανάπτυξης των εμβρύων στο εργαστήριο μας, η ΑΙ μπορεί να αξιολογήσει με ακρίβεια τον ρυθμό διαίρεσης των κυττάρων και να εντοπίσει ποια έμβρυα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφύτευσης. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση βελτιώνει σημαντικά την επιτυχία των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, προσφέροντας μια πιο αντικειμενική και ακριβή μέθοδο επιλογής εμβρύων. Μέσα από το εργαστήριο μας, η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας time-lapse συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών εγκυμοσύνης, παρέχοντας στους ασθενείς μας τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για μια επιτυχημένη κύηση», αναφέρει ο κ. Χανδακάς.

Εξατομικευμένη Θεραπεία Γονιμότητας μέσω της AI
Κάτι εξίσου σημαντικό, συνεχίζει ο καθηγητής, είναι η επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από ασθενή σε ασθενή.

Εξηγεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) προσφέρει μια επαναστατική προσέγγιση στην πρόβλεψη των πιθανοτήτων επιτυχίας, αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων και παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στους γιατρούς και τους ασθενείς. Χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγορίθμους, η AI μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα από χιλιάδες προηγούμενες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και να εντοπίζει μοτίβα που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα ορμονών, η ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος, καθώς και η κατάσταση του ενδομητρίου, λαμβάνονται υπόψη για να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο προφίλ γονιμότητας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αλγόριθμοι της ΑΙ μπορούν να υπολογίσουν την πιθανότητα επιτυχίας ενός συγκεκριμένου κύκλου θεραπείας. Αυτή η πληροφορία είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς επιτρέπει στους γιατρούς να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς, σημειώνει ο κ. Χανδακάς. Για παράδειγμα, εάν η πρόβλεψη δείχνει χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει διαφορετική φαρμακευτική αγωγή, βελτιστοποίηση του ενδομητρίου ή ακόμα και τη χρήση διαφορετικής μεθόδου γονιμοποίησης.

«Για την επιτυχία της διαδικασίας καθοριστική είναι η ορμονική διέγερση που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της εξωσωματικής, αφού στοχεύει στη βέλτιστη παραγωγή ωαρίων, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Ωστόσο, η απόκριση κάθε γυναίκας στα ορμονικά φάρμακα διαφέρει, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εξατομικευμένη προσέγγιση. Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αναλύονται δεδομένα από προηγούμενες θεραπείες και λαμβάνονται υπόψη σημαντικοί παράγοντες, όπως η ηλικία της ασθενούς, τα επίπεδα ορμονών και το ιστορικό γονιμότητάς της. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αλγόριθμοι της AI μπορούν να προβλέψουν πώς θα ανταποκριθεί κάθε γυναίκα στη φαρμακευτική αγωγή και να προτείνουν την ιδανική δοσολογία ορμονών. Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην ορμονική διέγερση επιτρέπει την ακριβέστερη παρακολούθηση και προσαρμογή της θεραπείας σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, κάθε ασθενής λαμβάνει ένα ατομικό σχέδιο φροντίδας, προσαρμοσμένο στις “ανάγκες” της».

Μειώνεται η πιθανότητα λαθών
Σύμφωνα με τον κ. Χανδακά, η ακρίβεια και η συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας στα εργαστήρια γονιμότητας, όπου κάθε στάδιο της διαδικασίας πρέπει να εκτελείται με απόλυτη προσοχή. Ακόμη και ένα μικρό ανθρώπινο λάθος μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία της θεραπείας. Η τεχνητή νοημοσύνη, συμβάλει στην αυτοματοποίηση εργαστηριακών διαδικασιών, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα λαθών. «Προηγμένοι αλγόριθμοι μπορούν να παρακολουθούν την ανάπτυξη των εμβρύων, να ελέγχουν τη σωστή καταγραφή και διαχείριση των δεδομένων και να διασφαλίζουν ότι κάθε βήμα της διαδικασίας πραγματοποιείται με ακρίβεια. Επιπλέον, η αυτοματοποίηση βελτιώνει την αποδοτικότητα των εργαστηρίων, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για συγκεκριμένες διαδικασίες και επιτρέποντας στους ειδικούς να εστιάσουν περισσότερο στην εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει και στον ψυχολογικό τομέα, καθώς παρέχεται μια πιο ρεαλιστική εικόνα της πορείας της θεραπείας, βοηθώντας τους ασθενείς να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι να περιμένουν. «Μέσω της ανάλυσης δεδομένων, οι αλγόριθμοι ΑΙ μπορούν να παρέχουν “προσωπικές προβλέψεις” επιτυχίας με βάση συγκεκριμένους παράγοντες. Η ΑΙ, επιπλέον, μπορεί να υποστηρίξει τους ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μέσω ψηφιακών βοηθών και ειδοποιήσεων. Εφαρμογές που βασίζονται στην ΑΙ μπορούν να παρέχουν καθημερινές υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων, να απαντούν σε συνήθεις ερωτήσεις και να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη μέσω προσωποποιημένων μηνυμάτων». Με την αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών, καταλήγει ο κ. Χανδακάς, στοχεύουμε να κάνουμε την εμπειρία της εξωσωματικής γονιμοποίησης πιο διαχειρίσιμη και λιγότερο αγχωτική.

iefimerida