MyHealth: υγειονομικό προφίλ με ένα κλικ

Στο πρώτο βήμα προς την υλοποίηση ενός πλήρους ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη προχώρησε η κυβέρνηση με την εφαρμογή MyHealth, μέσω της οποίας κάθε άτομο μπορεί να αποκτήσει γρήγορη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα ιατρικά του δεδομένα. Με την εφαρμογή, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για κινητά με λογισμικό iOS και Android, μέσω της πλατφόρμας myhealth.gov.gr, ο πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, σε πρώτη φάση θα μπορεί να διαχειριστεί και να δει συγκεντρωμένες πληροφορίες που αφορούν τις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά του. Σταδιακά το MyHealth app θα εξελίσσεται, καθώς θα προστίθενται διαρκώς νέες λειτουργίες –όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις ή οι απεικονιστικοί έλεγχοι– προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψαν οι υπουργοί Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του MyHealth σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να βλέπουν όλες τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρός που συνέταξε το έγγραφο, καθώς και όλο το περιεχόμενό τους) και να λαμβάνουν στο κινητό τους ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Εντός του μηνός θα προστεθούν στην εφαρμογή και οι ηλεκτρονικές βεβαιώσεις. Οι λειτουργίες αυτές είναι διαθέσιμες και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε προσώπου. Προς το παρόν η εφαρμογή περιλαμβάνει συνταγές και παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο 2020 και εντεύθεν. Μέσα στο φθινόπωρο θα προστεθούν όλα τα σχετικά δεδομένα από το 2012.

Προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής είναι η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση, η οποία αριθμεί ήδη 2.381.350 άτομα. Μάλιστα σε καθημερινή βάση τουλάχιστον μία στις τρεις συνταγές που εκδίδονται είναι άυλη. Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο taxisnet και κατόπιν με την καταχώριση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη.

«Ο κάθε πολίτης – ασθενής θα έχει πια μια πολύ καλή εικόνα του δικού του υγειονομικού προφίλ. Αρα, με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνουμε και την ίδια τη σχέση του πολίτη με τις υπηρεσίες υγείας. Ο ενημερωμένος πολίτης, ο ενεργός πολίτης έχει πια έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να παίξει στη διαχείριση και της δικής του προσωπικής υγείας», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, και τόνισε: «Οι ψηφιακές εφαρμογές στην υγεία είναι μόνο ψηφίδες ενός συνολικότερου σχεδίου που έχουμε για ένα πραγματικό νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόκειται για μία ολιστική πρόταση που θα καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, από την πρόληψη μέχρι τη φροντίδα των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και το τι συμβαίνει όταν θα βγαίνουν από αυτά. Και βέβαια σε όλη αυτή την προσπάθεια η χρήση νέων τεχνολογιών θα παίξει καταλυτικό ρόλο».

kathimerini.gr