ECDC: Αύξηση κρουσμάτων κρυπτοσποριδίωσης – Πώς μεταδίδεται και πόσο επικίνδυνη είναι

Ανησυχία προκαλούν κρούσματα κρυπτοσποριδίωσης σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλούν όσους ταξιδεύουν σε χώρες υψηλού κινδύνου να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις.

Σε σημερινή έκθεση του ECDC, επισημαίνεται πως στα μέσα του μήνα, υπήρξε ανακοίνωση από το Κέντρο Προστασίας Υγείας της Ιρλανδίας, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων σε τουρίστες που είχαν ταξιδέψει στην Ισπανία, ιδιαίτερα στην περιοχή Σαλού της Καταλονίας. Remaining Time-0:00FullscreenMute

Στην Ιρλανδία έχουν επιβεβαιωθεί 656 κρούσματα φέτος, εκ των οποίων τα 51 αφορούν άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ισπανία. Οι αρχές κάνουν λόγο για αξιοσημείωτη αύξηση από το τέλος Αυγούστου.

Αύξηση κρουσμάτων κρυπτοσποριδίωσης έχει επίσης αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία.

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως η αύξηση οφείλεται πιθανά σε παράγοντες που σχετίζονται με ταξίδια και ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως κύματα καύσωνα, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες

Τι είναι

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΕΟΔΥ, το κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium) είναι ένα ενδοκυτταρικό παράσιτο της συνομοταξίας των Apicomplexa που μολύνει τον άνθρωπο, τα βοοειδή, τα πουλιά, τα ψάρια και τα ερπετά.

Ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του εντός του ξενιστή, δημιουργώντας κύστεις που απεκκρίνονται στα κόπρανα, μολύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο νέους ξενιστές.

Το παράσιτο προστατεύεται από ένα εξωτερικό περίβλημα, το οποίο του επιτρέπει να επιβιώνει έξω από τον ξενιστή για μακρά χρονικά διαστήματα και το καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικό στα επίπεδα που κυμαίνεται συνήθως η συγκέντρωση χλωρίου στο πόσιμο νερό και στις κολυμβητικές δεξαμενές.

Ο βρασμός είναι η πιο κοινή μέθοδος για την εξάλειψη του παρασίτου από το νερό. Αντίθετα, τα αντισηπτικά gel χεριών δεν έχουν καμία επίδραση στο μικροοργανισμό.

Το κρυπτοσπορίδιο έχει παγκόσμια κατανομή και μπορεί να ανεβρεθεί σε επιφανειακά ύδατα, σε πισίνες, σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας, καθώς και σε νοσοκομεία.

Μετάδοση και συμπτώματα

Στα άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα η λοίμωξη είναι είτε ασυμπτωματική είτε εκδηλώνεται με οξέα διαρροϊκά επεισόδια, ενώ ένα μικρό ποσοστό ατόμων εμφανίζει εμμένουσα διάρροια διάρκειας μερικών εβδομάδων.

Ο αριθμός των ωοκύστεων που χρειάζεται για να νοσήσει ένα υγιές άτομο (λοιμογόνος δόση) είναι χαμηλός. Έχει περιγραφεί εμφάνιση κρυπτοσποριδίωσης, σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, μετά από κατάποση 10 – 30 ωοκύστεων.

Σημειώνεται ότι σε ένα διαρροϊκό επεισόδιο μολυσμένου ανθρώπου ή ζώου απελευθερώνονται εκατομμύρια κρυπτοσπορίδια. Ο αγωγός που συμβάλλει περισσότερο στη μετάδοση του νοσήματος και στην εμφάνιση επιδημιών κρυπτοσποριδίωσης είναι το νερό (νερό δικτύου ύδρευσης, κολύμπι σε πισίνα, σιντριβάνι).

Μία και μόνο βουτιά ενός μολυσμένου ατόμου αρκεί για να μολυνθεί μία πισίνα. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή μορφή κρυπτοσποριδίωσης που χαρακτηρίζεται από διάρροιες όπως της χολέρας, σοβαρή δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και απώλεια έως και 10% του σωματικού τους βάρους.

Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς αυτές ομάδες είναι πιθανό να γίνουν χρόνιοι φορείς του νοσήματος και τα συμπτώματα να επιστρέψουν σε περίπτωση που επιδεινωθεί η ανοσολογική κατάσταση τους.

Πηγές:
ECDC, ΕΟΔΥ