Νέα μελέτη άρχισε να διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση covid-19 και θα λάβουν το αντιικό φάρμακο της MSD, μολνουπιραβίρη. H PANORAMIC θα εντάξει 5.300 ασθενείς σε κάθε ομάδα της μελέτης με ήπια ή μέτρια συμπτώματα Covid -19.
Οι μισοί συμμετέχοντες θα λάβουν αγωγή που θα τους χορηγηθεί από το στόμα και οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο για συγκριτική αξιολόγηση του οφέλους του φαρμάκου. Η μολνουπιραβίρη θα χορηγηθεί ως θεραπεία κατ’ οίκον σε ασθενείς που έχουν θετικό τεστ PCR για SARS- CoV-2. Προϋπόθεση αποτελεί να μην έχουν εκδηλώσει συμπτώματα για περισσότερο από πέντε ημέρες από την έναρξη της αγωγής.Σημειώνεται ότι η εν λόγω θεραπεία εγκρίθηκε πρώτα στην Αγγλία.
Πρόκειται για ένα αντιικό χάπι έναντι της COVID-19, το οποίο στις μελέτες έχει φανεί ότι μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά ένα τρίτο εάν ληφθεί έγκαιρα, ενώ μειώνει κατά 9 φορές την θνητότητα. Στην Αγγλία, η μολνουπιραβίρη έχει εγκριθεί για ασθενείς που έχουν κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από την COVID-19 :
- ηλικία 60 ετών και άνω,
- διαβήτης,
- παχυσαρκία(BMI>30),
- χρόνια νεφρική νόσο,
- σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις,
- χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή
- ενεργή κακοήθεια.
Το εν λόγω φάρμακο αναπτύχθηκε από την MSD σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics. Είναι η πρώτη παγκοσμίως εγκεκριμένη αντιική θεραπεία από του στόματος κατά της COVID-19.
Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά μελετών σε προκλινικό επίπεδο σε θηλαστικά, οι οποίες έχουν δείξει την ασφάλεια του φαρμάκου σε ζωντανούς οργανισμούς ακόμα και όταν χορηγήθηκε σε δόσεις πολλαπλάσιες από την συνιστώμενη ανθρώπινη δόση και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως αναγράφεται και στην εγκεκριμένη Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος στην Αγγλία, η μολνουπιραβίρη δεν έχει δυναμικό μεταλλαξιογένεσης σε ζωντανούς οργανισμούς και οι δοκιμασίες για πρόκληση χρωμοσωμιακής βλάβης in vivo (δηλαδή σε ζωντανούς οργανισμούς) ήταν αρνητικές.
Συνολικά 21 χώρες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες για την πρώιμη πρόσβαση των ασθενών στο προϊόν και ήδη χρησιμοποιείται σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, αναμένεται σύντομα η διάθεση του φαρμάκου και το πρωτόκολλο διάθεσής του.
virus.com.gr