Σχεδόν 3.000 ακρωτηριασμοί διαβητικών ασθενών ετησίως στην Ελλάδα

Περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί διαβητικών ασθενών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Μάλιστα, κοστίζουν στην χώρα μας 30 – 180 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διεθνώς 30.000 – 60.000 δολάρια.

Στον Ελληνικό χώρο, υπολογίζεται ότι το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το έμμεσο κόστος, δηλαδή η ανικανότητα για εργασία, επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου, κ.ά.  Οι  επιπτώσεις αυξάνονται  και σε κοινωνικό επίπεδο κατά 70%, καθώς  τα επόμενα χρόνια  το ακρωτηριασμένο άτομο θα χρειαστεί φροντίδα από τρίτο πρόσωπο και διάφορες άλλες κοινωνικές παροχές (π.χ. σύνταξη). Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν με αφορμή τη διεξαγωγή του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.), στις 3-6 Φεβρουαρίου 2022 στην Αθήνα (ξενοδοχείο Crowne Plaza).

Παράγοντες  που οδηγούν στον ακρωτηριασμό

Συνήθως σε ακρωτηριασμούς οδηγούν τα έλκη των κάτω άκρων που προέρχονται  από διαβητική νευροπάθεια. Ποσοστό 30% των διαβητικών ατόμων εμφανίζει  διαβητική νευροπάθεια, προκαλώντας μειωμένη αισθητικότητα στα κάτω άκρα, λόγω της βλάβης των νεύρων.

Συνέπεια είναι οποιοσδήποτε τραυματισμός προκύψει να μη γίνεται αντιληπτός (δεν υπάρχει η αίσθηση του πόνου)και  δημιουργείται  μια πληγή που αποτελεί πύλη εισόδου μικροβίων και αιτία ανάπτυξης φλεγμονής.  Εφόσον επεκταθεί και στα κατώτερα στρώματα, δηλαδή μύες και οστά μπορεί να χρειαστεί ακρωτηριασμός. Στον ελληνικό χώρο περίπου 300.000 άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ελκών των κάτω άκρων.

Στην Ελλάδα σημειώνονται με συχνότητα 5% τα διαβητικά έλκη. Εκτιμάται ότι περίπου 50.000 άτομα με Διαβήτη στον Ελληνικό χώρο εμφανίζουν άμεσο κίνδυνο ακρωτηριασμού, αν δεν τύχουν εξειδικευμένης φροντίδας. Από στοιχεία προκύπτει ότι κάθε χρόνο 2% του πληθυσμού των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν νέα έλκη. Άρα, 20.000 περιπτώσεις  διαβητικών ελκών προστίθενται κάθε χρόνο στη ελληνική επικράτεια.

Σε διεθνές επίπεδο το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς. Υπολογίζεται ότι 1.000.000 άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη παγκοσμίως αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

Ύποπτα συμπτώματα

  • ο πόνος στα κάτω άκρα ιδίως κατά την βάδιση αρχικά,
  • οποιαδήποτε σχισμή ή αλλαγή χρώματος, ιδίως στα πέλματα.
  • αλλαγή του χρώματος (προς το ερυθρό, σκούρο κλπ ) πρέπει αναφέρεται αμέσως στον ιατρό.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα πόδια που ελέγχονται καθημερινά  δεν εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, ή και αν ακόμα εμφανίσουν, έχουν πολλές πιθανότητες  για πλήρη θεραπεία. Εφόσον οι ασθενείς ελέγχονται κάθε μέρα για τυχόν έλκη η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη. Ο έγκαιρος εντοπισμός συμπτωμάτων μπορεί να τους απαλλάξει από τον κίνδυνο του ακρωτηριασμού.

Αναγκαία είναι η οργάνωση φροντίδας  για το διαβητικό πόδι , που αρχίζει από τα προγράμματα πρόληψης σε όλο το διαβητικό πληθυσμό. «Η φροντίδα για το διαβητικό πόδι θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ίδρυση Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, Παθολόγος Χρήστος Μανές.

virus.com.gr