Συνδυασμός 2 ανοσοθεραπειών στον καρκίνο του ήπατος

Ο συνδυασμός δύο νέων ανοσοθεραπειών βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικός στη θεραπεία ασθενών ανεγχείρητο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) – τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του ήπατος. Τα καλά νέα ανακοινώθηκαν ενόψει του ετήσιου συμποσίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) για τους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος.

Πρόκειται για το συνδυασμό της ουσίας tremelimumab με την durvalumab (Imfinzi) της AstraZeneca. Οι δοκιμές σε πρόσφατα διαγνωσμένους ασθενείς έδειξαν ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν 22% χαμηλότερος, σε σύγκριση με τη θεραπεία με την ουσία sorafenib (Nexavar) της Bayer, που είναι το πρότυπο της καθιερωμένης φροντίδας.

Ο καρκίνος του ήπατος, του οποίου το HCC είναι ο πιο κοινός τύπος, είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο και ο έκτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος παγκοσμίως. Περίπου 80.000 άτομα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία και 260.000 άτομα στην Κίνα παρουσιάζουν προχωρημένο, μη εξαιρέσιμο HCC κάθε χρόνο.

Μόνο το 7% των ασθενών με προχωρημένη νόσο επιβιώνει για πέντε χρόνια. Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Στη νέα μελέτη οι ασθενείς έζησαν κατά μέσο όρο 16,4 μήνες με το συνδυασμό tremelimumab και durvalumab έναντι 13,8 μηνών στην ομάδα ασθενών που έλαβαν sorafenib.

Τα νέα θεωρούνται βάλσαμο για την AstraZeneca, καθώς μέχρι πρότινος το durvalumab (Imfinzi) δεν είχε καλά αποτελέσματα στις δοκιμές για άλλες μορφές καρκίνου και κατά κύριο λόγο σε εκείνο του πνεύμονα, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού πολλών εταιρειών.

Πάντως και στη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για την AstraZeneca. Η εταιρεία Roche φαίνεται να έχει προβάδισμα, καθώς η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έδωσε την έγκριση στο συνδυασμό των φαρμάκων Tecentriq και Avastin ως θεραπεία πρώτης γραμμής στον καρκίνο του ήπατος. Το σχήμα της Roche μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 42% και τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 41%, σε σύγκριση με το Nexavar στη μελέτη φάσης 3 Imbrave150.

virus.com.gr