ΠΟΥ: Παραμένει υψηλή η απειλή από την Όμικρον στην ανατολική Ευρώπη

Ένα νέο κύμα μολύνσεων από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού κατευθύνεται προς την ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας τις αρχές να βελτιώσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού και άλλα μέτρα.

Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε, περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του ΠΟΥ. Οι δηλώσεις του Κλούγκε γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Πολωνία, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα χαλαρώσουν τον επόμενο μήνα τους περιορισμούς για την πανδημία αν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων συνεχίσει να μειώνεται.

Ο ΠΟΥ ωστόσο τόνισε τη συνεχιζόμενη αναγκαιότητα για την ύπαρξη μέτρων όπως η διενέργεια rapid tests και η χρήση μάσκας, λέγοντας ότι πάνω από 165 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί στην περιοχή της Ευρώπης που καλύπτει ο ΠΟΥ, με 25.000 θανάτους να έχουν αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα.

“Αντιμέτωποι με το κύμα της Ομικρον και με τη Δέλτα να εξακολουθεί να κυκλοφορεί ευρέως στα ανατολικά, αυτή η ανησυχητική κατάσταση δεν αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για την άρση μέτρων που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν για τη μείωση της εξάπλωσης της Covid-19”, σημείωσε ο Κλούγκε, καλώντας τις κυβερνήσεις να διερευνήσουν τους λόγους για τα κατά τόπους χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Λιγότεροι από το 40% των πολιτών άνω των 60 ετών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Κιργιστάν, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού, ανέφερε ο Κλούγκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ