Παροσμία: Ένα πρόβλημα της εποχής της COVID

Η παροσμία είναι μια διαταραχή της όσφρησης, που πολλοί άνθρωποι βιώνουν αφού έχουν νοσήσει από covid-19.Η απώλεια της όσφρησης είναι από τα πρώτα συμπτώματα της covid-19 που παρατηρήθηκαν, σε σημείο που στα αρχικά στάδια μπορούσε να οδηγήσει και σε διάγνωση.

Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από covid-19 αποκτούν την όσφρησή τους ξανά μέσα σε τέσσερις εβδομάδες (στο 89% βρίσκεται ο μέσος όρος), οι υπόλοιποι αναφέρουν ότι η απώλεια όσφρησης επιμένει, ή και κάτι ακόμα πιο παράξενο: ότι η αίσθησή της όσφρησής του είναι μπερδεμένη. Αυτό ονομάζεται παροσμία.Η παροσμία σημαίνει πως η αίσθηση της όσφρησης έχει “πειραχθεί” και μπορεί να αλλάξει το πώς μυρίζουμε τα πράγματα.

Και σπάνια αυτό γίνεται κάποιου είδους σούπερ δύναμη, αν υπολογίσουμε τις μαρτυρίες: Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πως τα πάντα μπορεί να τους μυρίζουν ενοχλητικά, ακόμα και αηδιαστικά. Δεν μπορούμε να πούμε την λέξη, αλλά όλοι την σκεφτόμαστε αυτή την στιγμή, και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν αυτή την μυρωδιά από ένα φρούτο.

Άλλοι ασθενείς περιγράφουν την παροσμία τους ως συνδυασμό παράξενων μυρωδιών, που έκανε την εμπειρία ακόμα πιο περίεργη και αφύσικη.Η παροσμία φαίνεται πως δεν είναι σύμπτωμα της covid-19, ούτε πως εμφανίζεται στα αρχικά στάδια. Θα λέγαμε μάλλον πως είναι μια πολύ δυσάρεστη παρενέργεια.Πιστεύεται ότι η παροσμία οφείλεται στην ζημιά που δέχονται τα νεύρα της περιοχής που αντιλαμβάνονται τις διάφορες οσμές, και έχει παρατηρηθεί στον απόηχο και άλλων μολύνσεων από ιούς.

Τα στοιχεία δεν είναι αρκετά – ειδικά για ασθενείς με covid – αλλά φαίνεται πως η παροσμία υποχωρεί μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες. Περίπου το 10% των περιπτώσεων όμως έχουν παρατηρήσει το σύμπτωμα να επιμένει για μήνες.Καθώς η παροσμία οφείλεται σε ζημιά σε νεύρα, η θεραπεία της έχει να κάνει με την ανάπτυξη αυτών των νεύρων. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

iatronet