Παγκόσμια πρωτοβουλία για το άσθμα GINA: Νεότερα δεδομένα για τη σχέση COVID & Άσθμα

Τα άτομα με άσθμα δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19. Οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο COVID-19 σε άτομα με άσθμα. 
Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να  συνεχίσουν την καλή διαχείριση του άσθματος  με στρατηγικές για τη διατήρηση του καλού ελέγχου των συμπτωμάτων, τη μείωση του κινδύνου σοβαρών παροξύνσεων και την ελαχιστοποίηση της ανάγκης για από του στόματος κορτικοστεροειδή.
Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να εμβολιαστούν για την πρόληψη λοίμωξης από  COVID. Πριν τον εμβολιασμό ο ασθενής θα πρέπει να έχει μιλήσει με τον θεράποντα ιατρό του. 

Τα άτομα με άσθμα δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19. Οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο COVID-19 σε άτομα με άσθμα. 
Το πλύσιμο των χεριών, οι μάσκες και οι κοινωνικές / σωματικές αποστάσεις έχουν μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, το 2020. Ως αποτέλεσμα, πολλές χώρες βλέπουν μείωση των παροξυσμών του άσθματος.
Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος θανάτου COVID-19 αυξήθηκε για άτομα που χρειάστηκαν πρόσφατα από του στόματος κορτικοστεροειδή για το άσθμα τους (Williamson, Nature 2020). Επομένως, είναι σημαντικό για τους ασθενείς να  συνεχίσουν την καλή διαχείριση του άσθματος  με στρατηγικές για τη διατήρηση του καλού ελέγχου των συμπτωμάτων, τη μείωση του κινδύνου σοβαρών παροξύνσεων και την ελαχιστοποίηση της ανάγκης για από του στόματος κορτικοστεροειδή.
Πολλοί τύποι εμβολίων COVID-19 βρίσκονται σε εξέλιξη και νέα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με άσθμα, θα αναδύονται με την πάροδο του χρόνου. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να εμβολιαστούν για την πρόληψη λοίμωξης από  COVID. Τo εμβόλιo με mRNA δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στην πολυαιθυλενογλυκόλη ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό εμβολίου. Πριν τον εμβολιασμό ο ασθενής θα πρέπει να έχει μιλήσει με τον θεράποντα ιατρό του. Γενικά, οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι σπάνιες. Η τρέχουσα συμβουλή είναι ότι τα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται σε οργανωμένες υγειονομικές δομές
Τα άτομα που έχουν λάβει ένα εμβόλιο COVID-19 πρέπει να συνεχίσουν να φορουν μάσκα και να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους.

myasthma