Τα ερωτήματα που ακολουθούν είναι ερωτήματα που υποβλήθηκαν σε ενημερωτική διάλεξη που έκανα για την νέα γρίπη.
1. Κινδυνεύω να κολλήσω την νέα γρίπη ευρισκόμενος στο ίδιο γραφείο με ένα ασθενή, που πάσχει από την νέα γρίπη χωρίς να το ξέρει;
Η νέα γρίπη μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια από άτομο σε άτομο που αποβάλλονται με το βήχα, τον πταρμό, την ομιλία, με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται η κοινή γρίπη. Μερικά άτομα μολύνονται αφού αγγίξουν την μύτη, τα μάτια ή το στόμα τους με χέρια που μολύνθηκαν λόγω επαφής με επιφάνειες ή αντικείμενα που φέρουν ιούς γρίπης. Για αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, (να ευρίσκεστε τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά), να αποφεύγεται να αγγίζονται τα μάτια η μύτη και το στόμα και να πλένονται συχνά τα χέρια.
2. Μπορώ να αρρωστήσω αγγίζοντας μολυσμένα αντικείμενα που έχει αγγίξει πριν από μένα ασθενής με νέα γρίπη;
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε μολυσμένες επιφάνειες και να μολύνει ένα άνθρωπο δύο με επτά ώρες μετά την εγκατάστασή του στις επιφάνειες αυτές. Γι αυτό είναι σημαντικό να πλένονται συχνά τα χέρια, να μην έρχονται σε επαφή με μάτια, μύτη, στόμα και να καθαρίζονται καλά το πάτωμα, εκτεθειμένες επιφάνειες, παιδικά κοινόχρηστα παιχνίδια κλπ.
3. Κινδυνεύω από μολυσμένα τρόφιμα, χοιρινό ή νερό;
Δεν έχει εντοπιστεί κανένα τεκμηριωμένο κρούσμα μέχρι αυτή την στιγμή παγκοσμίως που να προέρχεται από κατανάλωση νερού ή τροφίμου. Ωστόσο ισχύει η γενική αρχή ότι τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται νερό αμφιβόλου ποιότητας.
4. Κινδυνεύω να κολλήσω από πισίνες ή spa;
Δεν έχει εντοπιστεί κανένα τεκμηριωμένο κρούσμα μέχρι αυτή την στιγμή παγκοσμίως που να οφείλεται σε μετάδοση του ιού μέσω πισίνας ή spa. Ωστόσο οι έρευνες που αφορούν την επιβίωση του ιού στις υδάτινες συνθήκες που προαναφέρονται είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς. H τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών που αφορούν την χλωρίωση του νερού πιστεύεται από μελέτες που έχουν γίνει σε συγγενείς ιούς ότι αδρανοποιεί ταχέως τον ΑΗ1Ν1 2009.
5. Πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός;
Η μεγάλη ταχύτητα της μετάδοσης του ιού είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Ενδεικτικά στην Ευρώπη έως 6-9-2009 καταγράφηκαν 49000 περιστατικά και 125 θάνατοι, ενώ έως 26-6-09 τα κρούσματα ήταν μόλις 5358 και ένας θάνατος. Τα νούμερα είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερα σήμερα, διότι πολλές περιπτώσεις με ήπια συμπτωματολογία δεν διερευνώνται εργαστηριακώς, όσο διογκώνεται η πανδημία.
6. Τι να κάνω εάν εμφανίσω συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού; Πώς να προστατεύσω τους οικείους μου για να μην αρρωστήσουν και οι ίδιοι;
Στην περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συνιστάται άμεση ιατρική εξέταση και παραμονή στο σπίτι. Η παραμονή στο σπίτι ακόμη και επί απλών ιώσεων, όσο αυτό είναι εφικτό, δεν έχει στόχο μόνο την προφύλαξη των ατόμων του περίγυρου αλλά και την αποφυγή ταυτόχρονης προσβολής σας από τον Η1Ν1.
Για να προστατεύσετε τους οικείους σας πρέπει να αποφεύγετε την στενή επαφή μαζί τους χωρίς χρήση μάσκας και χωρίς να έχει προηγηθεί καλό πλύσιμο χεριών. Η μάσκα πρέπει να είναι ιδανικά μιας χρήσεως, να καλύπτει καλά το στόμα και την μύτη, να δένεται σφιχτά για να ελαχιστοποιηθούν τα κενά ανάμεσα στο πρόσωπο και τη μάσκα και να πετιέται άμεσα μετά την χρήση και εάν υγρανθεί. Όταν το άτομο φοράει την μάσκα δεν πρέπει να την αγγίζει. Πριν και μετά την τοποθέτησή της πρέπει να πλένει καλά τα χέρια και μην αγγίζει άτομα και αντικείμενα κατά την διάρκεια της επίσκεψης. Δεν πρέπει να έρχεστε σε επαφή με χρονίως πάσχοντες, μωρά ή ηλικιωμένους.
Κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού καλύπτετε το στόμα και την μύτη με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως, τα οποία πρέπει να απορρίπτετε άμεσα σε σάκο απορριμμάτων.
Οι οικιακοί χώροι πρέπει να αερίζονται συχνά. Όλες οι επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε σε επαφή πρέπει να καθαρίζονται συχνά με απολυμαντικά ευρέως φάσματος και αποδεδειγμένης δραστικότητας. Στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται διάλυμα υποχλωριώδους νάτριου (οικιακή χλωρίνη) σε αραίωση 1:10 (1 μέρος χλωρίνη προς 10 μέρη νερό). Το διάλυμα αυτό δεν πρέπει να αναμιγνύεται με άλλα καθαριστικά ή απολυμαντικά και πρέπει να χρησιμοποιείται άμεσα μετά την παρασκευή του. Δεν πρέπει να μοιράζεστε με άλλα άτομα οικιακά σκεύη, πετσέτες, σεντόνια ή ρούχα. Τα αντικείμενα και ο ιματισμός μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν μετά από πλύσιμο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Τα άτομα που ασχολούνται με την καθαριότητα πρέπει να φορούν γάντια.
Κατά την διάρκεια των λοιμώξεων συνιστάται ανάπαυση, αποχή από το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα. Φροντίστε τον εαυτό σας με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, αποφυγή άγχους, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα νερού, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων. Πρέπει να λαμβάνονται αρκετά υγρά μακράν των γευμάτων και να προτιμώνται τροφές ελαφρές, μαγειρευμένες χωρίς πολλά λιπαρά και μπαχαρικά. Οι έφηβοι, τα παιδιά και οι θηλάζουσες, δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο που εμφανίζεται στις ηλικίες αυτές και οφείλεται σε πολλαπλές αλληλεπιδράσεις της ασπιρίνης και των ιών και λέγεται σύνδρομο REYE.
Μετά από σοβαρή αξιολόγηση κατά την σωστή ιατρική εξέταση θα σας δοθούν συμπληρωματικές οδηγίες.
Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος