Νέες πανδημίες Μετά Covid-19

*Καλύτερα να τις προλάβουμε πάρα να τις καταπολεμήσουμε!

Σχεδόν εννιακόσιες χιλιάδες μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημίες τα επόμενα χρονια1εκατομ.επτακόσιες χιλιάδες άγνωστοι ιοί οι μισοί από τους οποίους είναι έτοιμοι να ξεπηδήσουν {μπουκάρουν}. Ένας συναγερμός από τους εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής πλατφόρμας {Ipbes}.

Σύμφωνα με την έκθεση οι ιοί κατοικούν μόνο σε θηλαστικά και πτηνά έχοντας ικανότητα να μεταπηδήσουν και να μολύνουν τον άνθρωπο με απρόβλεπτες συνέπειες.Πολλά από αυτά ζουν όχι μόνο σε τροπικά δάση, σπηλιές αλλά και σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση.

Αυτά τα οχυρά της φύσης αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο δοχείο άγνωστων μικροοργανισμών μέχρι σήμερα από την επιστήμη και κάλλιστα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημίες.Κλιματικές αλλαγές ,απώλεια βιοποικιλότητας , αστικοποίηση διευκολύνουν την διαδικασία.

Στη φύση η μετάδοση των παθογόνων μικροοργανισμών μεταξύ διαφορετικών ειδών δεν είναι εξαίρεση αλλά κανόνας.Το 70% των μολυσματικών ασθενειών έχουν ζωική προέλευση ..Umberto Agrimi { διευθ.τμήματος ασφάλειας τροφίμων και διατροφής του Ανώτερου ινστ.Yγειας.}

Στις επόμενες δεκαετίες οι πανδημίες θα είναι πιο συχνές και θανατηφόρες ,θα εξαπλώνονται τρομερά γρηγορα και θα προκαλέσουν περισσότερες οικονομικές απώλειες από αυτές που ζούμε σήμερα με Covid-19.

*Ν.Βλασσόπoυλος προσαρμογή μετάφραση