Μπουρλά: Ετήσιοι οι εμβολιασμοί έναντι της Covid-19, αλλά για πολλά χρόνια ακόμα

Ετησίως θα εμβολιαζόμαστε έναντι της Covid-19, αλλά για πολλά χρόνια ακόμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pfizer Δρ Άλμπερτ Μπουρλά. Στόχος είναι να διατηρηθεί η συλλογική ανοσία σε υψηλό επίπεδο.

Σε δηλώσεις του στο BBC ο κ.Μπουρλά υπενθύμισε ότι η Pfizer είχε ήδη τροποποιήσει εμβόλια ως απάντηση στο Beta, που επίσης εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, καθώς και στο Delta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Η εταιρεία εργάζεται τώρα σε ένα τροποποιημένο εμβόλιο ως απάντηση στo στέλεχος Omicron που θα μπορούσε να είναι έτοιμη σε 100 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συμφωνίες των κυβερνήσεων με τις φαρμακευτικές  εταιρίες προβλέπεται η ανοσιακή κάλυψη από τις μεταλλάξεις. Για παράδειγμα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε υπογράψει συμβόλαια για την αγορά των 54 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για το 2022 και 2023. Αυτές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν πρόσβαση σε τροποποιημένα εμβόλια και τώρα εάν χρειαστεί για την καταπολέμηση του στελέχους  Omicron  αλλά και μελλοντικών παραλλαγών ανησυχίας, σύμφωνα με  το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας.

Όπως επεσήμανε και ο  επικεφαλής της Pfizer τα εμβόλια έχουν βοηθήσει να σωθούν εκατομμύρια ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χωρίς αυτά η «θεμελιώδης δομή της κοινωνίας μας θα απειλούνταν». Μέχρι το τέλος του 2021 η Pfizer αναμένει να έχει προμηθεύσει τρία δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου  και έχουν πεοργραμματιστεί τέσσερα δισεκατομμύρια για το 2022. Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν παγκόσμιο αγώνα για την προστασία των  ανθρώπων,  προσθέτοντας ότι οι χώρες θα έχουν «όσες δόσεις χρειάζονται».

Όσο για τα οφέλη σε οικονομικό επίπεδο, ο κ. Μπουρλά σημείωσε πως «έχουμε εξοικονομήσει τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Είναι ένα ισχυρό κίνητρο για καινοτομία για την επόμενη πανδημία. Αλλά οι άνθρωποι θα δουν ότι αν μπουν στο παιχνίδι, για να φέρουν κάτι που σώζει ζωές και εξοικονομεί χρήματα, υπάρχει επίσης μια οικονομική ανταμοιβή».

Σχετικά με το κόστος  του εμβολίου ο κ. Μπουρλά τόνισε ότι το τσίμπημα μια δόσης έχει  το «κόστος ενός γεύματος σε πακέτο» για τις πλουσιότερες χώρες, αλλά διανέμονταν χωρίς κέρδος σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Στις τελευταίες αντιμετωπίστηκε πρόβλημα λόγω της θερμοκρασίας ψύξης αφού το εμβόλιο αποθηκεύεται  στους -70 C. Εντός του μήνα περίπου, η Pfizer αναμένεται να κυκλοφορήσει μια νέα σύνθεση του εμβολίου που μπορεί να αποθηκευτεί για τρεις μήνες σε ψυγείο, σύμφωνα με τον Δρ Μπουρλά, αυτό θα έκανε «τεράστια διαφορά» για τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

virus.com.gr