Κορωνοϊός: Μελέτη υποδεικνεύει ότι ένα αντίσωμα από το κοινό κρυολόγημα μπορεί να εξουδετερώσει την Covid-19

Ενα αντίσωμα που αναπτύσσουν οι άνθρωποι μετά από ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να εξουδετερώσει τον κορωνοϊό που προκαλεί την Covid-19, υποδεικνύει μια νέα μελέτη.

Τόσο ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα όσο και ο SARS-CoV-2 υπάγονται στην οικογένεια των κορωνοϊών, που προκαλούν νοσήματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι τα αντισώματα που αντιδρούν στους κοινούς κορωνοϊούς δεν αποκροούουν τον SARS-CoV-2, αλλά ερευνητές εντόπισαν σε δείγματα αίματος ατόμων που ανέρρωσαν από την Covid-19 υψηλά ποσοστά ανοσοκυττάρων, που προκαλούνται κατά το κοινό κρυολόγημα και τα οποιία «θυμούνται» τις νόσους και επιστρατεύονται όταν επιστρέφει η απειλή.

Ο ρόλος των Β κυττάρων μνήμης
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εν λόγω αντίσωμα παράγεται από έναν τύπο ανοσοκυττάρου γνωστού ως Β κύτταρο μνήμης. Τα κύτταρα αυτά προσδένονται στην επιφάνεια των παθογόνων που εισβάλλουν στον οργανισμό και τα μαρκάρουν προκειμένου να καταστραφούν από άλλα ανοσοκύτταρα. Μπορούν να κυκλοφορούν στο αίμα επί χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες και το ανοσοποιητικό να τα ανακαλεί σε περίπτωση νέας λοίμωξης. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από εθελοντές πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. «Συγκρίνοντας τα δείγματα αίματος που συνελέγησαν πριν την πανδημία με εκείνα ατόμων που νόσησαν από την Covid-19 καταφέραμε να εντοπίσουμε τύπους αντισωμάτων που αλληλαντέδρασαν με καλοήθεις κορωνοίούς καθώς και με τον SARS-CoV-2, λέει ο συντάκτης της μελέτης και μέλος του τμήματος Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Scripps, δρ Ράιες Αντράμπι.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότα αντισώματα των Β κυττάρων μνήμης ήταν υψηλότερα στα δείγματα αίματος ατόμων που είχαν μολυνθεί από την Covid-19, πράγμα που σύμφωνα με τους ερευνητές υποδεικνύει ότι η έκθεση σε μη επικίνδυνους κορωνοϊούς μπορεί να παρακινήσει την παραγωγή αντισωμάτων όταν μολυνθεί κάποιος με έναν πιο σοβαρό κορωνοϊό. Εξετάσεις έδειξαν ότι το αντίσωμα εξουδετέρωσε και τον κορωνοϊό που προκαλεί το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και είναι συγγενικός με τον SARS-CoV-2. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν πώς το αντίσωμα κατάφερε να αποκρούσει διάφορους τύπους κορωνοϊών και όπως διαπίστωσαν, το αντίσωμα συνδέεται με τη βάση της πρωτεϊνης ακίδας που χρησιμοποιούν οι κορωνοϊοί για να εισβάλουν και να μολύνουν τα κύτταρα. Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τον δρα Ντένις Μπέρτον, επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Scripps, που συνυπογράφει τη μελέτη, είναι σημαντική για να κατανοήσουμε πώς θα προστατευτούμε από μελλοντικούς κορωνοϊούς. «Πιθανότατα θα προκύψει ένας άλλος φονικός κορωνοϊός μελλοντικά κι όταν το κάνει, θέλουμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», είπε στο News Medical κάνοντας λόγο για μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός ευρέος εμβολίου ή θεραπείας κατά των κορωνοϊών.

iefimerida.gr