Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον -Νέο επιδημιολογικό κύμα προβλέπουν επιστήμονες

Ο Ιταλός καθηγητής Ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποπαραλλαγή Ομικρον ΒΑ.5 του κορωνοϊού.

Μιλώντας σήμερα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «η υποπαραλλαγή Oμικρον ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη».

Παράλληλα, ο Ιταλός καθηγητής πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο επιδημιολογικό κύμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του στα τέλη Ιουλίου». Ο Πρελιάσκο υπογράμμισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες στις παραλίες, όταν υπάρχει συνωστισμός».

O Ιταλός επιστήμονας επιβεβαίωσε ότι χάρη στον εμβολιασμό ο ιός προκαλεί, σε όποιον μολύνεται, σαφώς λιγότερα προβλήματα απ’ ό,τι στο παρελθόν», αλλά ότι «υπάρχουν ακόμη κάποια περιστατικά πνευμονίας που προκαλούν ανησυχία και ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμάται».

Ανησυχούν και Βρετανοί επιστήμονες
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Independent, Βρετανοί επιστήμονες ανησυχούν για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουν εξελιχθεί ώστε να «στοχεύουν» τον πνεύμονα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να πυροδοτήσει το επόμενο πανδημικό κύμα.

Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ερευνούν τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, προκειμένου να αξιολογήσουν κατά πόσο είναι πιο μολυσματικές και πιο επικίνδυνες από τις προηγούμενες εκδοχές.

Τόσο η Όμικρον 4 (ΒΑ.4), όσο και η Όμικρον 5 (ΒΑ.5) έχουν προστεθεί στη λίστα τών υπό παρακολούθηση στελεχών του ιού.

iefimerida.gr