«Καμπανάκι» από το αμερικανικό CDC: Σαρώνει η ινδική μετάλλαξη – Μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχαμε υπολογίσει

Φόβος για την ανεμβολίαστη κοινότητα – Ειδικοί καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί – Σύμφωνα με αξιωματούχους Υγείας της κυβέρνησης Μπάιντεν, το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει από την ινδική μετάλλαξη

Με έκδηλη ανησυχία, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τη σαρωτική επέλαση του ιδιαίτερα μεταδοτικού ινδικού στελέχους κορωνοϊού που τείνει να αποδειχθεί κυρίαρχο σε πολλές χώρες του πλανήτη. Ήδη έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου ώστε η εμβολιαστική κάλυψη να προλάβει τις μολύνσεις από την ινδική παραλλαγή. Σε χώρες όπως η Βρετανία, που η συγκεκριμένη μετάλλαξη απαρτίζει πάνω από το 90% των κρουσμάτων, έχει παρατηρηθεί εκθετική αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού.

Σε αυτήν την κρίσιμη, για την πορεία του κορωνοϊού, καμπή αξιωματούχοι υπουργείων Υγείας ανά τον κόσμο καλούν τους πολίτες να θωρακιστούν με λήψη εμβολίων.

Η αγωνία για ένα πιθανό νέο κύμα πανδημίας κορυφώνεται, με ειδικούς από το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν να διατείνονται ότι ο ρυθμός διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα είναι πολύ πιο γρήγορος απ’ό,τι είχε υπολογιστεί.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση διατυπώνεται από κορυφαίους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης στον υγειονομικό τομέα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, η μετάλλαξη Δέλτα αποτελούσε το 51% των λοιμώξεων Covid-19 στις ΗΠΑ, από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου.

Ωστόσο, με βάση τους ειδικούς, ο αριθμός των μολύνσεων που προέρχονται από την ινδική παραλλαγή είναι πολύ ηψηλότερος στην πραγματικότητα.

«Το μεταλλαγμένο στέλεχος υπάρχει παντού», τόνισε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη.

Ο ειδικός επί των ζητημάτων κορωνοϊού ξεκαθάρισε ότι υπάρχει προβληματισμός για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι στέκονται απροστάτευτοι απέναντι στον ιό και νοσούν, διασπείροντας με αυτόν τον τρόπο την παραλλαγή.

Σε πολιτείες της Αμερικής, όπως στο Αρκάνσας, Αϊόβα και τη Νεβάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 40% εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Politico, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανεβάσει ταχύτητες ώστε να διευρύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Από πολιτεία σε πολιτεία μεταβαίνει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντοντι Φάουτσι, με σκοπό να πείσει όλο και περισσότερους να εμβολιαστούν.

Η δυσοίωνη πρόβλεψη της διευθύντριας του αμερικανικού CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει πιο γρήγορα από το προβλεπόμενο, ανοίγει μεγάλη εστία ανησυχίας.

ygeiamou.gr