Αυτή την εποχή επιτίθενται μια ποικιλία ιών που συνηθέστερα προκαλούν μπούκωμα, καταρροή, πόνο στον λαιμό, χαμηλό πυρετό. Ενδέχεται να υπάρχουν συμπτώματα από την κοιλιά, όπως πόνος, διάρροια. Συνήθως η ίωση κάνει έναν κύκλο τριών με πέντε ημερών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί πάνω από εννέα ημέρες. Σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, βρογχίτιδα, σήψη, καρδιοπνευμονικές εκδηλώσεις, συμβαίνουν σπανιότερα και συνοδεύονται από παράταση της λοιμώδους συνδρομής ή βαρύτερα συμπτώματα (υψηλός πυρετός, δύσπνοια, πυώδη φλέματα).
Τα αντιβιοτικά δεν δρουν στις ιώσεις. Μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις με επιπλοκές έχει θέση το αντιβιοτικό. Η άσκοπη ή ακατάλληλη χρήση του αντιβιοτικού δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη και οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές.
Εχουν περιγραφεί πάνω από διακόσιοι αντιγονικά διαφορετικά ιοί, υπεύθυνοι για κοινές ιώσεις και καθημερινώς καινούργιοι ιοί ανακαλύπτονται. Οι ρινοϊοί, ο ιός της παραϊνφλουέντσας, οι αδενοϊοί, είναι μερικοί μόνο από αυτούς. Αν και υπάρχουν περιστασιακά ορισμένα περιστατικά γρίπης ήδη από νωρίτερα, η γρίπη απασχολεί την κοινότητα κυρίως από τέλη Νοεμβρίου και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να παίρνει το άτομο;
Η σωστή πρόληψη περιλαμβάνει:
- Την εξατομικευμένη εφαρμογή ενισχυτικών εμβολίων τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της παθολογικής ιατρικής εξέτασης, μετά την αξιολόγηση του ανοσολογικού στάτους του οργανισμού. Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου επί παραδείγματι, που πρέπει να γίνεται σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, προσφέρει προστασία έναντι της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, που είναι μια σοβαρή επιπλοκή των ιώσεων.
- Τον άμεσο εντοπισμό και την άριστη θεραπεία ορισμένων παθολογικών καταστάσεων και νοσημάτων που αλλοιώνουν τη σωστή άμυνα κατά τη διάρκεια της παθολογικής ιατρικής εξέτασης. Τέτοια νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις είναι η αύξηση του σακχάρου, η νεφρική ανεπάρκεια, η ηπατική ανεπάρκεια.
- Την εφαρμογή σωστών συνηθειών καθημερινότητας που τονώνουν το αμυντικό σύστημα και που στα υγιή άτομα περιλαμβάνουν σωστή διατροφή με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, αποφυγή γλυκών, αποφυγή κατάχρησης λιπαρών, άσκηση, αποφυγή παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, επαρκή ύπνο, αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων.
- Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα απαιτείται εφαρμογή ειδικών ενδεικνυόμενων διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης.
Πόσο σημαντική είναι η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής;
Είναι πολύ σημαντική και πρέπει να τηρούμε τα εξής:
- Να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Να αποφεύγουμε χώρους με συνωστισμό.
- Να ανοίγουμε συχνά τα παράθυρα και να φροντίζουμε για τη συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου βρισκόμαστε. Στην περίπτωση των κλιματιστικών πρέπει να υπάρχει σωστή συντήρηση.
- Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού λοιμογόνων παραγόντων.
- Πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Κατά το πλύσιμο των χεριών πρέπει να πλένονται καλά οι περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα, οι περιοχές κάτω από τα νύχια, οι καρποί, η ραχιαία και η παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα. Πρέπει να χρησιμοποιούνται καθαρές πετσέτες, καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσης ή στεγνός αέρας για το στέγνωμα.
- Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντιλάκια εμποτισμένα σε οινόπνευμα.
- Σε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού πρέπει να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα κατά τη διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μίας χρήσεως, τα οποία πρέπει να πετάμε αμέσως μετά και να πλένουμε τα χέρια μας. Μένουμε στο σπίτι μέχρι να εξεταστούμε και να λάβουμε συμπληρωματικές οδηγίες.
- Πρέπει να αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση φαρμάκων, ιδιαιτέρως αντιβιοτικών.
Τα αντιβιοτικά και το εμβόλιο της γρίπης βοηθούν σε περιπτώσεις ιώσεων;
Τα αντιβιοτικά δεν δρουν στις ιώσεις. Μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις με επιπλοκές έχει θέση το αντιβιοτικό. Η άσκοπη ή ακατάλληλη χρήση του αντιβιοτικού δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη και οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές.
Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται κατά το φθινόπωρο σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σε άτομα που ευρίσκονται σε στενή επαφή με ομάδες υψηλού κινδύνου. Παρέχει προστασία μόνο για τη γρίπη και όχι για το σύνολο των ιώσεων.
Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος