Εμβόλιο AstraZeneca: Βρέθηκε η πρωτεΐνη που προκαλεί τους θρόμβους στο αίμα

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία που προκαλεί τους εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους αίματος μετά το εμβόλιο των AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ομάδα με μέλη από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και τις ΗΠΑ έχει εντοπίσει με εξαιρετική λεπτομέρεια πώς μια πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η πρωτεΐνη αρχίζει μια αλυσιδωτή αντίδραση, που περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνους θρόμβους στο αίμα, όπως μεταδίδει το BBC . Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω  εμβόλιο εκτιμάται ότι έσωσε περίπου ένα εκατομμύριο ζωές από τον Covid. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τους σπάνιους θρόμβους αίματος διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο το εμβόλιο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας εναλλακτικής λύσης που προσφέρεται σε άτομα κάτω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα  επιστημονικό «σαφάρι» πραγματοποιήθηκε για να γίνει κατανοητό τι συνέβαινε και εαν μπορούσε να αποτραπεί. Στην ομάδα του Κάρντιφ δόθηκε έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για να βρει τις απαντήσεις. Οι ίδιοι οι επιστήμονες της AstraZeneca συμμετείχαν επίσης στο ερευνητικό πρόγραμμα μετά τη δημοσίευση προηγούμενων αποτελεσμάτων από την ομάδα. Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι οι θρόμβοι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν λόγω μόλυνσης από τον Covid παρά από το εμβόλιο και ότι η πλήρης εξήγηση για το γιατί εμφανίζονται δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.«Αν και η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες γνώσεις και η AstraZeneca διερευνά τρόπους για να αξιοποιήσει αυτά τα ευρήματα ως μέρος των προσπαθειών μας για την άρση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

Υπήρχαν δύο αρχικές ενδείξεις για τους ερευνητές που διερεύνησαν τους σπάνιους θρόμβους αίματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θρόμβων στο αίμα παρατηρήθηκε μόνο σε ορισμένης τεχνολογίας  εμβόλια.  Επίσης, τα άτομα με θρόμβους είχαν ασυνήθιστα αντισώματα που επιτίθενται σε μια πρωτεΐνη στο αίμα τους που ονομάζεται παράγοντας τέσσερα αιμοπεταλίων.

Στο εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιήθηκε  ένας αδενοϊό (συγκεκριμένα έναν ιό του κοινού κρυολογήματος από χιμπατζήδες) ως μικροσκοπικός ταχυδρόμος. Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι ο αδενοϊός μπορεί να συνδέεται με τους σπάνιους θρόμβους που εμφανίζονται σε μερικούς ανθρώπους. Έτσι χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία για να τραβήξουν εικόνες του αδενοϊού με λεπτομέρεια σε μοριακό επίπεδο.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, αποκαλύπτει ότι η εξωτερική επιφάνεια του αδενοϊού προσελκύει την πρωτεΐνη του παράγοντα τέσσερα αιμοπεταλίων σε αυτόν σαν μαγνήτης. Ο καθηγητής Άλαν Πάρκερ, ένας από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, είπε στο BBC News ότι «ο αδενοϊός έχει μια εξαιρετικά αρνητική επιφάνεια και ο παράγοντας αιμοπεταλίων τέσσερα είναι εξαιρετικά θετικός και τα δύο πράγματα ταιριάζουν πολύ καλά».

virus.com.gr