Δυσθρεψια: Προσοχή στα σημάδια

Είναι μια πάθηση που μπορεί να περάσει απαρατήρητη, τα σημάδια της να μη γίνουν γρήγορα αντιληπτά, να μη θορυβήσουν. Όσο συνεχίζει όμως απρόσκοπτα το έργο της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αυτονομίας. Η δυσθρεψία εμφανίζεται όταν ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που καταναλώνει μέσω της διατροφής. Παρότι αφορά έναν στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών*, οι ενδείξεις της συχνά αγνοούνται.

Τα πρώτα συμπτώματα της δυσθρεψίας είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους (η οποία κυμαίνεται σε ποσοστά μεγαλύτερα του 5% μέσα σε διάστημα έξι μηνών και πάνω από 10% σε διάστημα άνω των έξι μηνών σε ανθρώπους ηλικίας πάνω από 70 ετών), η εξάντληση, η αδυναμία, η μειωμένη όρεξη για φαγητό αλλά και η δυσκολία στην κίνηση. Ακόμη η διάγνωση της δυσθρεψίας μπορεί να επιβεβαιωθεί και από άλλα κριτήρια όπως μειωμένη πρόσληψη τροφής για διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων, ή ύπαρξη φλεγμονής λόγω οξείας ή χρόνιας πάθησης.

Άνθρωποι με χρόνια δυσθρεψία μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχή ή απώλεια στη γεύση τους, καθώς και δυσκολίες στη μάσηση ή στην κατάποση.