Γονίδιο διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου λόγω COVID-19

Είναι πιο συχνό σε πληθυσμούς της Νότιας Ασίας και όχι της Ευρώπης. Γνωρίζουμε ότι παραλλαγές σε 21 γονίδια επηρεάζουν την ευαισθησία ενός ατόμου να προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή να αναπτύξει σοβαρά κλινικά συμπτώματα. Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Τζέιμς Ντέιβις του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Βρετανία) ανακάλυψαν* ένα γονίδιο που φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης λόγω κορωνοϊού και θανάτου λόγω δυσλειτουργίας των πνευμόνων. Εκτιμάται ότι το 15% των ανθρώπων Ευρωπαϊκής καταγωγής και το 60% εκείνων από τη Νότια Ασία φέρουν αυτό το γονίδιο υψηλού κινδύνου με την ονομασία LZTFL1. Πρόκειται για έναν σημαντικό γενετικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19. To εύρημα αυτό ίσως εξηγεί, εν μέρει, το συνεχιζόμενο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στις πληθυσμιακές ομάδες από την Νότια Ασία που ζουν στη Βρετανία.

Ποιους πληθυσμούς επηρεάζει;

Το γονίδιο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, δεν επηρεάζει εξίσου όλους τους πληθυσμούς (ασθενείς π.χ. από Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Ινδία κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν), ενώ ο ατομικός κίνδυνος για όσους το έχουν στο DNA τους, επίσης ποικίλει ανάλογα με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι με αυτό το γονίδιο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και πιθανό θα ωφεληθούν κατ’ εξοχήν από τον εμβολιασμό τους.

Πως λειτουργεί;

Το συγκεκριμένο γονίδιο καθιστά τους πνεύμονες των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό, απενεργοποιώντας μάλλον ένα ζωτικό προστατευτικό μηχανισμό που συνήθως διαθέτουν τα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, με αποτέλεσμα ο ιός να μολύνει και να καταστρέφει πιο εύκολα τα κύτταρα αυτά. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό ότι το γονίδιο LZTFL1 έχει μεν επίπτωση στους πνεύμονες, αλλά όχι στο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε δεν εξασθενεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μετά από εμβόλιο Covid-19.

virus.com.gr