Αυξημένος κίνδυνος άνοιας λόγω πρόωρης εμμηνόπαυσης

Οι γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση πρόωρα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση πρόωρα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες, κατά την εμμηνόπαυση οι συγκεντρώσεις οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό μειώνονται δραματικά. Στις περισσότερες γυναίκες αυτό συμβαίνει όταν πλησιάζουν τα 50 χρόνια, αλλά σε κάποιες η κλιμακτήριος ξεκινάει νωρίτερα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν από τα 40, διέτρεχαν κατά 35% αυξημένο κίνδυνο άνοιας, συγκριτικά με όσες εξακολουθούσαν να έχουν έμμηνο ρύση για περισσότερα χρόνια. Επίσης, οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν από τα 45 είχαν 1,3 φορές αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ραγδαία έκπτωση των διανοητικών τους ικανοτήτων, δηλαδή άνοια, πριν κλείσουν τα 65.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ Βέντινγκ Χάο, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ της Κίνας, επισήμανε ότι πρέπει να παρακολουθούνται οι γνωσιακές ικανότητες των γυναικών που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με τη δόκτορα Χάο, ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας είναι πιθανό να συνδέεται με τη δραματική μείωση των οιστρογόνων που καταγράφεται στην εμμηνόπαυση.

«Τα οιστρογόνα πυροδοτούν αντιοξειδωτικούς παράγοντες που περιορίζουν τις συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης ΑpoE4, του πιο συνηθισμένου γενετικού παράγοντα για την εμφάνιση άνοιας, και ταυτόχρονα μειώνουν τη συγκέντρωση βήτα αμυλοειδών στον εγκέφαλο», σημειώνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες σε πρόωρη εμμηνόπαυση είναι καταδικασμένες να εμφανίσουν άνοια. «Μπορούμε να αποτρέψουμε την έκπτωση των γνωσιακών μας ικανοτήτων με απλούς τρόπους», εξηγεί η δρ Χάο. «Η σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, το σωστό σωματικό βάρος και η ενασχόληση με εκπαιδευτικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσουν».

kathimerini.gr