Ένα νέο τεστ αίματος μπορεί να γίνει το «Ιερό δισκοπότηρο» στην αντιμετώπιση του καρκίνου- Το δοκιμάζουν στη Βρετανία

Mια νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε να σταματήσει έναν στους δέκα θανάτους από καρκίνο.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα πρόκειται για το «Ιερό Δισκοπότηρο» στη μάχη απέναντι στον καρκίνο, σημειώνει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Daily Mail, αναφερόμενη στο ομώνυμο με το βρετανικό μύθο, τεστ της αμερικανικής Grail.

Το νέο τεστ αίματος έχει δοκιμαστεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, (NHS) και θα μπορούσε να σώσει εως και 16.000 ζωές το χρόνο ανιχνεύοντας έγκαιρα τα συμπτώματα και «αποτρέποντας ανθρώπους να υποφέρουν όπως εγώ», λέει η διάσημη βρετανίδα ηθοποιός, Ολίβια Γουίλιαμς.

Η σταρ της τηλεοπτικής σειράς «Crown» και του χόλιγουντ, με πολλούς κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς ρόλους στην καριέρα της είναι πρέσβειρα για τον καρκίνο του παγκρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει αναρρώσει από τη νόσο. Όμως της αφαίρεσαν το μισό πάγκρεας, τη σπλήνα και τη χοληδόχο κύστη της και τώρα πρέπει να παίρνει χάπια για να χωνέψει το φαγητό, σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα.

Η Γουίλιαμς, μητέρα δύο παιδιών είπε: «Πέρασα τέσσερα χρόνια υποπτευόμενη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά δεν ήμουν σίγουρη. Αυτό το τεστ σηματοδοτεί το τέλος αυτής της κατάστασης, είναι ένα “δώρο από τους θεούς”. Θα αποτρέψει αυτό το δεύτερο χτύπημα από το οποίο έχουμε υποφέρουμε τόσοι πολλοί από εμάς, ότι όχι μόνο έχεις καρκίνο αλλά και ότι έχει εξαπλωθεί».

Θα εντοπίζει τον καρκίνο προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα
Μια εξέταση αίματος για άτομα άνω των 50 ετών που θα δοκιμάζεται από το NHS θα μπορούσε να αποτρέψει έως και έναν στους δέκα θανάτους από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η υγειονομική υπηρεσία διεξάγει μια παγκόσμια πρώτη δοκιμή του τεστ, η οποία στοχεύει στον εντοπισμό περισσότερων από 50 τύπων καρκίνου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη τελικά αποτελέσματα, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότιτο τεστ έχει «τεράστιες» δυνατότητες. Με βάση όσα δεδομένα προσφέρουν τα μοντέλα, εκτιμούν ότι το τεστ θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου το 10 τοις εκατό των θανάτων από καρκίνο, από τους οποίους 167.000 είναι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, σχεδόν 460 την ημέρα! Η ανακάλυψη θα μπορούσε να σώσει περίπου 16.000 ζωές ετησίως.

Εκατοντάδες που συμμετέχουν στη δοκιμή μεταξύ των 140.000 εθελοντών παραπέμπονται ήδη για τομογραφία ή κολονοσκόπηση ως αποτέλεσμα των ευρημάτων του τεστ. Αναμένεται ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που αναφέρονται θα μπορούσαν να έχουν καρκίνο.

Εάν η δοκιμή αποδειχθεί επιτυχής, το τεστ θα διεξαχθεί σε ένα εκατομμύριο ακόμη άτομα ήδη από το 2024, τότε πιθανώς σε εθνικό επίπεδο.

Συμβολή στην έγκαιρη πρόγνωση
Εάν το τεστ γινόταν διαθέσιμο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και προσφερόταν σε περίπου 18 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 50 έως 79 ετών, περίπου 130.000 περισσότεροι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα θα λάμβαναν παραπομπές προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο κάθε χρόνο, εκτιμώντας ότι ένας στους εκατό στο τεστ θα έβγαινε θετικός, όπως αναμένουν οι ερευνητές.

Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το τεστ καρκίνου- από την αμερικανική εταιρεία Grail, κατά το «Holy Grail» (Ιερό δισκοπότηρο) θα μπορούσε να είναι ένα «σημείο καμπής» στον τρόπο με τον οποίο το βρετανικό σύστημα υγείας και κατ’ επέκταση παγκόσμια, θα αντιμετωπίζει την ασθένεια.

Επί του παρόντος, υπάρχουν σχεδόν τρία εκατομμύρια επείγουσες παραπομπές για καρκίνο ετησίως, με βάση τα στοιχεία για το έτος έως τον Φεβρουάριο, επομένως το τεστ θα αύξανε τις παραπομπές κατά περίπου 5 τοις εκατό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλές από αυτές τις παραπομπές θα γίνονταν ούτως ή άλλως, αλλά σε μεταγενέστερη ημερομηνία δηλαδή με καθυστέρηση που μπορεί να οδηγήσει τον καρκινοπαθή στη διεξαγωγή της μάχης για τη ζωή με χειρότερους όρους.

Το NHS έχει μπουκώσει λόγω της πανδημίας- Μεγάλες αναμονές για καρκινοπαθείς
Το NHS παλεύει με μια συσσώρευση παραπομπών καρκίνου μετά την Covid και τα δεδομένα που διέρρευσαν αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι περιμένουν θεραπεία τρεις μήνες μετά την παραπομπή τους για ύποπτο καρκίνο. Εκτιμάται όμως ότι αυτή η κατάσταση θα έχει αλλάξει μέχρι τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει το τεστ.

Ο καθηγητής Πίτερ Σασιένι, ένας από τους τρεις κύριους ερευνητές της δοκιμής στο King’s College του Λονδίνου, είπε: «Η δυνατότητα αυτής της εξέτασης αίματος να μειώσει δραματικά τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρκίνο είναι τεράστια. Φυσικά, εάν το τεστ κυκλοφορήσει από το NHS, θα δούμε κάποια αύξηση του βραχυπρόθεσμου φόρτου εργασίας από τον ελαφρώς υψηλότερο αριθμό παραπομπών για καρκίνο.

«Αλλά μακροπρόθεσμα, θα υπάρχει μεγάλη εξοικονομήση πόρων για το NHS, όπως μείωση της ανάγκης για χημειοθεραπεία και ακριβά φάρμακα για προχωρημένους καρκίνους».

Ένα τεστ που φέρνει επανάσταση
Η εξέταση αίματος, που ονομάζεται τεστ Galleri, συλλέγει θραύσματα DNA που συνδέονται με τον καρκίνο τα οποία χύνονται στο αίμα και μπορεί να υποδείξει από ποιο μέρος του σώματος προέρχονται. Φέρνει επανάσταση στον τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται επί του παρόντος μόνο αφού εμφανίσουν συμπτώματα.

Θα γίνει σαφές μόνο μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των δοκιμών του NHS εάν το τεστ μπορεί να αποτρέψει περίπου το 10 τοις εκατό όλων των θανάτων από καρκίνο, όπως προτείνει το μοντέλο. Αλλά το τεστ παρέχει ελπίδα για καρκίνους που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν όπως στις ωοθήκες και το πάγκρεας, οι οποίοι συνήθως ανακαλύπτονται πολύ αργά.

Η δοκιμή του NHS, με επικεφαλής τον Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο, τη Μονάδα Δοκιμών Πρόληψης του Καρκίνου του King’s College London και την Grail, παρακολούθησε άτομα ηλικίας 50 έως 77 ετών

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή θα κοινοποιηθούν στο NHS το 2024.
Όσοι είχαν σήμα καρκίνου στο αίμα τους παραπέμφθηκαν για τομογραφία εντός ενός στόχου δύο εβδομάδων, ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί εάν η εξέταση αίματος προσφέρεται τακτικά. Οι ερευνητές δεν αποκαλύπτουν ακόμη ποιο ποσοστό όσων παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο στη δοκιμή του NHS αποδείχθηκε ότι είχαν καρκίνο, αλλά προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι 30 έως 70%. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή θα κοινοποιηθούν στο NHS το 2024.

Η Ρόουζ Γκρέι από το Ερευνητικό Κέντρο για τον καρκίνο, του Ην. Βασιλείου, δήλωσε: «Έρευνες όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη προόδου έναντι των καρκίνων όψιμου σταδίου και δίνοντας σε περισσότερους ασθενείς την ευκαιρία για ένα καλό αποτέλεσμα».

iefimerida.gr