Magna Grecia, πολιτιστικό οδοιπορικό της Φ.Ε.Ε. στην Κάτω Ιταλία

 

Περιληπτικά

Η εχινάκεια θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά βότανα. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ενώ της αποδίδεται και επουλωτική δράση όσον αφορά το δέρμα. Σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που τη λαμβάνουν προληπτικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος ενόψει των χειμερινών ιώσεων.

Αναζήτηση

 

 

 

 

 
Σαλέντο: Γλώσσα - Ιστορία - Πολιτισμός Εκτύπωση

Isabella Bernardini D'Arnesano

Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Μετάφρασης, Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, Ιταλία

 

 

Η Ελληνική παρουσία στην Ιταλική χερσόνησο ανάγεται στον 16ο αιώνα π.Χ. με τους Μυκηναίους ναυτικούς, οι οποίοι προερχόμενοι από την Ελληνική χερσόνησο, ξεκίνησαν μία περίοδο επαφών μακράς διαρκείας με τους κατοίκους της Δυτικής Μεσογείου.

Στο Σαλέντο (Νότια Απουλία), μερικές παραθαλάσσιες κοινότητες, οι οποίες ιδρύθηκαν ανάμεσα στα μέσα του 15ου και στις αρχές του 14ου αιώνα, είχαν οχυρωματικά τείχη και μια διάρκεια εκατοντάδων χρόνων, φτάνοντας μέχρι την εποχή του σιδήρου.

Σ’ αυτές τις κοινότητες, η σαφέστερη αρχαιολογική απόδειξη των επαφών με τον πολιτισμό του Αιγαίου, προκύπτει από άπειρα κεραμικά θραύσματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή, ένα μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την Ελλάδα και ένα άλλο, κατασκευασμένο από τους αυτόχθονες το οποίο αποτελεί απομίμηση των ελληνικών προτύπων.

Περισσότερα...
 
Η Φαρμακοποιία του Ομήρου Εκτύπωση

Χριστίνα Γ. Φλόκα

Φαρμακοποιός

 

 

Ένα ακόμη μελέτημα για τον Όμηρο πιθανόν να γεννά στον αναγνώστη την υποψία ότι παλιές θεωρίες με νέο ντύμα έρχονται να προστεθούν με τη μορφή βιβλίου στα πολλά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμμαχος ωστόσο ο τίτλος, διασαφηνίζει ότι δεν πρόκειται για μελέτη φιλολογική αλλά για τη "Φαρμακοποιία" του Ομήρου.

Με τον όρο "Φαρμακοποιία" υπονοούνται δύο πράγματα, σχετικά μεταξύ τους. Το ένα είναι η πράξη του "ποιείν" φάρμακο και το άλλο είναι η κωδικοποίηση όλων των πρώτων υλών, δραστικών και αδρανών για την παρασκευή των φαρμάκων και των φαρμακομορφών, καθώς και των μεθόδων, των κανόνων και των ελέγχων που διέπουν την παρασκευή αυτή. Σήμερα, η κωδικοποίηση αυτή είναι έγγραφη, έχει σχήμα συνήθως ογκώδους βιβλίου και αποτελεί επίσημο κρατικό εγχειρίδιο.

Η λέξη φάρμακο υπάρχει αυτούσια τόσο στην Ιλιάδα όσο και στην Οδύσσεια, ενώ ο γλωσσικός πλούτος του ποιητή θησαυρίζει και άλλες, με το ίδιο νοηματικό περιεχόμενο λέξεις, όπως άλγος, πάθημα.

Περισσότερα...
 
Ελληνικός Πολιτισμός - Διαχρονικό Φως, Έργο, Αξία Εκτύπωση

Θεόδωρος Μεσσήνης

Φαρμακοποιός

 

 

Παρακαλώ κλείστε τα μάτια σας κι ας ταξιδεύσουμε μαζί πάνω σε μια τριήρη. Ο ρυθμικός παφλασμός των κουπιών πάνω στην θάλασσα, φθάνει στ’ αυτιά μας μαζί με τις ομιλίες των ταξιδιωτών. Ο διάλογος είναι υποθετικός...

-Ε! Μένιππε τι πολύτιμο κουβαλάς στο σακίδιο σου και δεν το αποχωρίζεσαι ποτέ;

-Την τελευταία τραγωδία του Ευριπίδη Αρίστιππε. Περιμένουν πως και πως στις Συρακούσες να παιχτεί!

-Α! φίλε μου τότε κράτα τη γερά γιατί είναι ότι πολυτιμότερο κουβαλάει ετούτο το σκαρί...

-Ε! όχι και ότι πολυτιμότερο, έχω ακόμη την Οδύσσεια του πατέρα μας του Ομήρου, παραγγελία του  άρχοντα Διονύσιου.

-Ω! μα τους θεούς τούτο κι αν είναι πολύτιμο! Διάβασε μας ένα κομμάτι, αν θες, απ’ τα ταξίδια του μεγάλου Έλληνα, έτσι για να αγαλλιάσει η ψυχή μας...

Είναι οι προπομποί του δικού μας ταξιδιού στην GRECIA SALENTINA. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που βρίσκονται τώρα ανάμεσα μας. Ας υποκλιθούμε στο μεγαλείο της ύπαρξης τους και ας δεχθούμε με σεβασμό την κοινή μας καταγωγή.

Περισσότερα...
 
Παραδείσιο έλεος για τους ξένους Εκτύπωση

Α. Κανιούρας

Φαρμακοποιός

Μια φορά κι ένα καιρό στην εποχή του Χαλκού στην Απουλία της Μ. Ελλάδας.

«Παραδείσιο έλεος για τους ξένους» και «φιλόξενο μέρος» αποκαλεί ο φιλόσοφος Εμπεδοκλής όχι μόνο τον Ακράγαντα, από όπου κατάγονταν, αλλά κι όλη την κάτω Ιταλία. Η «Φιλοξενία» είναι μια λέξη παγκόσμιας φθογγικής εμβέλειας την οποία δημιούργησε ένας λαός που μόνο αυτός γνώριζε την έννοια και την θεμελιώδη αξία της.

Περισσότερα...
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Φωτογραφικό υλικό Εκτύπωση