Magna Grecia, πολιτιστικό οδοιπορικό της Φ.Ε.Ε. στην Κάτω Ιταλία

 

Περιληπτικά

Ειδικοί λένε πως η κατανάλωση βατόμουρων είναι ωφέλιμη, εφόσον αυτοί οι καρποί περιέχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, C, Ε και το φολικό οξύ, τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ασβέστιο, οι πολυφαινόλες και μια ομάδα ουσιών που λέγονται ανθοκυανίνες και τους χαρίζουν το χαρακτηριστικό χρώμα τους.

Αναζήτηση

Το ένα τρίτο της ανθρωπότητας έχει προσβληθεί από ηπατίτιδα Εκτύπωση

Εφημερίδα "Ημερησία", 28 Ιουλίου 2011

 

Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ή 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, έχει μολυνθεί με έναν από τους ιούς που προκαλεί την ασθένεια της ηπατίτιδας η οποία σκοτώνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και παρ' όλο που τα περισσότερα κρούσματα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια, μπορούν ακούσια να την μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους, ενώ οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή τους μπορεί να αναπτυχθεί και να τους σκοτώσει ή να τους προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους, προειδοποίησε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δυστυχώς υπάρχει πολύ λίγη συνειδητοποίηση για την εξάπλωσή της ακόμη και μεταξύ των σχεδιαστών των πολιτικών υγείας», δήλωσε σε σχετική διάσκεψη ο ειδικός στην ηπατίτιδα από τον Π.Ο.Υ., Στίβεν Βίρσμα, με αφορμή την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας.

Ο ίδιος κάλεσε τον παγκόσμιο οργανισμό να βελτιώσει την πληροφόρηση για την προερχόμενη από ιό ασθένεια, που μεταδίδεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το μολυσμένο νερό και τα τρόφιμα, το αίμα, το σπέρμα και άλλα υγρά του σώματος. Το ίδιος είπε ότι η ασθένεια -που έχει πέντε κύριους ιούς- έχει δημιουργήσει ένα «συγκλονιστικό τίμημα» στα υγειονομικά συστήματα σε όλη την υδρόγειο και ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει επιδημίες, ενώ αποτελεί τις κύριες αιτίες για την κίρρωση του συκωτιού και του καρκίνου.

Από τους πέντε ιούς ηπατίτιδας που υπάρχουν, αυτός της ηπατίτιδας Β είναι ο πιο κοινός και θα μπορούσε να μεταδοθεί από τις μητέρες στα νήπια κατά τη γέννηση ή στην πρόωρη παιδική ηλικία, καθώς επίσης και μέσω των μολυσμένων ενέσεων, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Ο ιός της ηπατίτιδας τύπου Ε, που μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού ή των τροφίμων, είναι μια κοινή αιτία των ξεσπασμάτων της ασθένειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ παρατηρείται όλο και περισσότερο στις αναπτυγμένες οικονομίες. Ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικά εμβόλια για την καταπολέμηση των ιών των τύπων ηπατίτιδας Α' και Β', τα οποία θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ενάντια στον τύπο D.

 

Εμβόλιο
Επίσης έχει αναπτυχθεί και ένα εμβόλιο για την ηπατίτιδα Ε, αλλά δεν είναι ευρέως διαθέσιμο, ενώ δεν υπάρχει κανένα για τον ιό C. Οι εκστρατείες εμβολιασμού έχουν σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία σε πολλές χώρες, με περίπου 180 από τα 193 κράτη - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού σήμερα να συμπεριλαμβάνουν το εμβόλιο για τον τύπο Β στα προγράμματα ανοσοποίησης των νηπίων.

Αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να την πρόληψη και τον έλεγχο της ασθένειας. Είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ήδη θα μπορούσαν να εξεταστούν και να τους δοθεί ποιοτική περίθαλψη και θεραπεία χωρίς καθυστέρηση, αναφέρει ο Π.Ο.Υ.