Magna Grecia, πολιτιστικό οδοιπορικό της Φ.Ε.Ε. στην Κάτω Ιταλία

 

Περιληπτικά

Ο λιναρόσπορος είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών, προστατεύει την καρδιά, μετριάζει τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων και μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη. Επίσης τα φυτοοιστρογόνα του προλαμβάνουν τον καρκίνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε ίνες είναι ευεργετική για τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ενώ προστατεύει από καρκίνους των εντέρων.

Αναζήτηση

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των μούρων Εκτύπωση

Εφημερίδα "Τα Νέα", 5 Μαρτίου 2009

 

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσοι καταναλώνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά έχουν μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο. Νεώτερες μελέτες αποδεικνύουν πως οι ζουμεροί καρποί όπως τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα μούρα συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον ισχυρών αντικαρκινικών εκπροσώπων του φυτικού βασιλείου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σε πολυάριθμα πειράματα στο εργαστήριο, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν ότι τα μαύρα σμέουρα (φραμπουάζ) αναστέλλουν την εμφάνιση καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο και το παχύ έντερο σε ποντίκια.

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα μελετών και σε ανθρώπους. Σε μελέτη με ασθενείς που έπασχαν από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, γενετική διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν εκχύλισμα από μαύρα σμέουρα είχαν έως 59% λιγότερους πολύποδες στο έντερο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μια ανενεργό ουσία.

Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην επιθεώρηση «Cancer Ρrevention Research». Άλλη μελέτη έδειξε ότι η σκόνη από μαύρα σμέουρα ελαττώνει τα συμπτώματα των ασθενών με οισοφάγο Βarrett - μία προκαρκινική κατάσταση.

Τα κύρια είδη καρπών που αποτελούν αντικείμενο μελέτης είναι τα μαύρα και τα κόκκινα σμέουρα, οι φράουλες, τα βατόμουρα και οι καρποί του σαμπούκου.

Ειδικοί λένε πως η κατανάλωση βατόμουρων είναι ωφέλιμη, εφόσον αυτοί οι καρποί περιέχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, C, Ε και το φολικό οξύ, τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ασβέστιο, οι πολυφαινόλες και μια ομάδα ουσιών που λέγονται ανθοκυανίνες και τους χαρίζουν το χαρακτηριστικό χρώμα τους, δεν φαίνεται όμως να έχουν τις ίδιες αντικαρκινικές ιδιότητες με τους άλλους καρπούς.

Παρότι όμως οι καρποί, ιδίως τα σμέουρα, μοιάζουν με σούπερ φαγητό, για πολλούς ανθρώπους δεν είναι διόλου πρακτική η συστηματική κατανάλωσή τους. Ένας άνθρωπος θα έπρεπε να τρώει περίπου μισό κιλό τέτοιους καρπούς την ημέρα για να καταναλώσει τις ανάλογες δόσεις θρεπτικών συστατικών που αποδείχθηκαν αντικαρκινικές στα πειραματόζωα.