Magna Grecia, πολιτιστικό οδοιπορικό της Φ.Ε.Ε. στην Κάτω Ιταλία

 

Περιληπτικά

Ο λιναρόσπορος είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών, προστατεύει την καρδιά, μετριάζει τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων και μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη. Επίσης τα φυτοοιστρογόνα του προλαμβάνουν τον καρκίνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε ίνες είναι ευεργετική για τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ενώ προστατεύει από καρκίνους των εντέρων.

Αναζήτηση

Ιατρικά άλματα σε 365 ημέρες – Εξελίξεις μέσα στο 2010 που ανέτρεψαν τα δεδομένα… Εκτύπωση

Μαρίνα Σαουλίδου

Εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 28 Δεκεμβρίου 2010

 

Με σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις, αλλά και νέα «όπλα» τα οποία εντάχθηκαν μετά από πολυετείς μελέτες στη φαρέτρα των Ελλήνων γιατρών σημαδεύτηκε και η χρονιά που σε λίγα εικοσιτετράωρα ετοιμάζεται να εκπνεύσει οριστικά...

Η ρομποτική χειρουργική, οι εφαρμογές της οποίας βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής στα ελληνικά νοσοκομεία, η πρόοδος στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νόσων, αλλά και η παρασκευή νέων, καινοτόμων φαρμάκων στο τομέα της ογκολογίας είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που κρατάμε από το «ιατρικό ημερολόγιο του 2010».

Ποια ήταν τα επιτεύγματα που δεν θα ξεχάσουμε και τα οποία αναμένεται να αλλάξουν ή έχουν ήδη αλλάξει την καθημερινότητα ή την ποιότητα ζωής χιλιάδων συνανθρώπων μας; Ας τα δούμε αναλυτικά...

 

Ρομποτική Χειρουργική
Τον περασμένο Μάιο, έγινε για πρώτη φορά χρήση ρομποτικού συστήματος da Vinci και σε μαιευτήριο της Ελλάδας, Η πρώτη ρομποτική γυναικολογική επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική «ΓΑΙΑ» και αφορούσε στην αφαίρεση πολλαπλών ινομυωμάτων και στην πλήρη αποκατάσταση της μήτρας.

Το Νοέμβριο, η επιστημονική κοινότητα χαιρέτησε με ενθουσιασμό την πρώτη διαστοματική ρομποτική επέμβαση στην Ελλάδα στο Ιατρικό Κέντρο. Η επέμβαση -που θεωρείται πως ανοίγει νέους δρόμους στην ωτορινολαρυγγολογία- έγινε σε άνδρα 52 ετών με μάζα στη βάση της γλώσσας.

Μέσα στο Δεκέμβριο έγινε πραγματικότητα και η πρώτη στην Ελλάδα Ρομποτική Νεφρεκτομή σε παιδί, η οποία και πραγματοποιήθηκε από τον δρα. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, διευθυντή Γενικής Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ο μόλις επτά ετών ασθενής βγήκε από το νοσοκομείο λίγες μέρες μετά από την επέμβαση σε άριστη κατάσταση.

Επέμβαση πλήρους ρομποτικής περιφερικής παγκρεατεκτομής με διαφύλαξη σπληνός ήταν ακόμη ένα από τα επιτεύγματα των Ελλήνων γιατρών. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με πλήρως ρομποτική μέθοδο (δεν απαιτήθηκε μετατροπή σε συμβατική λαπαροσκόπηση ή ανοικτή επέμβαση ενώ η 55χρονη ασθενής μόλις λίγες ώρες μετά το χειρουργείο δήλωνε πανευτυχής που δεν είχε καμία ενόχληση και κανένα ίχνος από την επέμβαση.

 

Καρδιολογία
Ευχάριστα ήταν το νέα και σε ό,τι αφορά την καρδιολογία, καθώς στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, οι 'Έλληνες γιατροί ανακοίνωσαν ότι στο μέλλον οι ασθενείς θα έχουν σύμμαχο την εμφυτεύσιμη τεχνητή καρδιά. Η καινοτόμος αυτή συσκευή, η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε 100 πάσχοντες στην Ελλάδα, θεωρείται πως θα επιμηκύνει εντυπωσιακά το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων, αφού σε όσους έχουν ήδη εμφυτευθεί η λειτουργία της κατάφερε να ξεπεράσει τα τέσσερα χρόνια!
Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε με αφορμή το 25ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, στην αποφυγή του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου έχουν έρθει να συμβάλλουν πλέον και τα νέου τύπου stent, τα οποία είναι εμποτισμένα με ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξη των μικρών αγγείων που κάνουν την πλάκα πιο ευάλωτη. Τα νέα stent είναι το ίδιο ασφαλή με τα προγενέστερα, με τη διαφορά ότι η αναρρόφηση μέρους του θρόμβου στους ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να πάθουν νέο επεισόδιο στο μέλλον.

 

Ογκολογία
Αν και οι ειδήσεις που παράγονται γύρω από το θέμα του καρκίνου προκαλούν κατά βάση ανησυχία, δεδομένου του καθημερινά αυξανόμενου επιπολασμού, μέσα στο 2010 η επικαιρότητα φιλοξένησε και κάποια πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα. Κάποια από αυτά ήταν:

Η νέα συμπληρωματική μέθοδος για τη θεραπεία του καρκίνου που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη μέθοδο της υπερθερμίας, η οποία δεν έχει παρενέργειες στον οργανισμό του ασθενούς, ενώ αποτελεί το τέταρτο όπλο στη φαρέτρα της ιατρικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μαζί με τη χειρουργική, τη χημειοθεραπευτική και την ακτινοθεραπευτική μέθοδο.

Η καινούργια τεχνική που ήρθε στα χέρια των Ελλήνων γιατρών για την πραγματοποίηση βιοψίας το «φρουρό λεμφαδένα», του κομβικού δηλαδή σημείου από το οποίο γίνεται η διασπορά των καρκινικών κυττάρων σε όλον το οργανισμό. Ο λόγος για την «ICG-10», μια μέθοδο που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου του μαστού και η οποία σε αντίθεση με την κλασική μέθοδο δεν κάνει χρήση ραδιενέργειας!

 

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και άλλα ιατρικά άλματα, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε εκείνο που αφορά στο επίτευγμα ομάδας Ελλήνων γιατρών να φέρουν στη ζωή τρία υγιέστατα κοριτσάκια, των οποίων ο πατέρας έπασχε από υπογονιμότητα. Το θαύμα έγινε εφικτό χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ ο ευτυχής πατέρας -πρέπει να σημειωθεί- έπασχε από το σύνδρομο Klinefelter, το οποίο και χαρακτηρίζεται από αζωοσπερμία ή ολιγοασθενοσπερμία.

Σημαντικό βήμα θεωρείται επίσης για την ιατρική κοινότητα και η έλευση ενός νέου «βηματοδότη» στο έντερο, με τη βοήθεια του οποίου και αντιμετωπίζονται πλέον και δύο παθήσεις ταμπού, εκείνη της ακράτειας και της δυσκοιλιότητας. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή, έναν νευροδιεγέρτη, που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και με τη βοήθεια ενός ηλεκτροδίου στέλνει ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς στα νευρικά πλέγματα που ελέγχουν τη λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστεως.


Τέσσερα βασικά σημεία που αλλάζουν στην υγεία τον επόμενο χρόνο…

  • Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ περνούν στο ΕΣΥ
  • Συστήνεται Συντονιστική Επιτροπή Προμηθειών, με στόχο την ενοποίηση των διαγωνισμών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών σε επίπεδο εθνικό ή περισσότερων υγειονομικών περιφερειών.
  • Αλλάζουν οι ρυθμίσεις για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
  • Καθιερώνεται ποσό επιστροφής από ιδιωτικά φαρμακεία. Τα χρήματα που θα επιστρέφονται θα δίνονται υπέρ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.