Magna Grecia, πολιτιστικό οδοιπορικό της Φ.Ε.Ε. στην Κάτω Ιταλία

 

Περιληπτικά

Ειδικοί λένε πως η κατανάλωση βατόμουρων είναι ωφέλιμη, εφόσον αυτοί οι καρποί περιέχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, C, Ε και το φολικό οξύ, τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ασβέστιο, οι πολυφαινόλες και μια ομάδα ουσιών που λέγονται ανθοκυανίνες και τους χαρίζουν το χαρακτηριστικό χρώμα τους.

Αναζήτηση

«Σωτήρια» τεστ για έγκαιρη ανίχνευση του Αλτσχάιμερ Εκτύπωση

Εφημερίδα "Δημοκρατία", 23 Δεκεμβρίου 2010

 

Τρόπο να κάνουν έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι βρήκαν Βρετανοί επιστήμονες, και μάλιστα αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα οδυνηρά συμπτώματά της. Συγκεκριμένα, ένα τεστ οσφυϊκής παρακέντησης, σε συνδυασμό με εγκεφαλικό τεστ, μπορούν να εντοπίσουν ποιοι από τους ανθρώπους που εμφανίζουν πρώιμες ενδείξεις άνοιας θα καταλήξουν να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ. Μέχρι σήμερα, για τη νόσο δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, ενώ η υπάρχουσα απλώς επιβραδύνει την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Εκτός αυτού, η νόσος διαγιγνώσκεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, οπότε η αντιμετώπιση είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Η ανακάλυψη, λοιπόν, των ερευνητών του University College του Λονδίνου μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να επιλέγουν εκείνους τους ασθενείς στους οποίους θα πρέπει να δοθούν έγκαιρα φάρμακα, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να «φρενάρουν» την εξέλιξη της επώδυνης νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Ο εντοπισμός της νόσου γίνεται με την έγκαιρη ανίχνευση της συρρίκνωσης του όγκου του εγκεφάλου και παράλληλα της μείωσης του επιπέδου μιας πρωτεΐνης, του αμυλοειδούς, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που βρίσκεται στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης. Η δράση του Αλτσχάιμερ συνδέεται τόσο με τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου, όσο και με την αύξηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται η ποσότητα της στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οι Βρετανοί ερευνητές έκαναν πειράματα σε 105 υγιείς εθελοντές.

Η έρευνα έδειξε ότι στα άτομα που είχαν χαμηλά επίπεδα αμυλοειδούς –δηλαδή το 38% των εθελοντών- ο εγκέφαλος τους συρρικνώθηκε διαχρονικά με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικό επίπεδο αμυλοειδούς. Επίσης όσοι είχαν μειωμένο αμυλοειδές είχαν πενταπλάσια πιθανότητα να διαθέτουν στο DNA τους το γονίδιο APOE4 –γενετικό παράγοντα υψηλού κινδύνου για άνοια- ενώ παράλληλα είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης Tau, που επίσης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Αν και είναι πρώιμο να ξέρει κανείς σε ποιο βαθμό θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ όσοι έχουν χαμηλότερο αμυλοειδές, οι επιστήμονες θεωρούν  ότι, αν οι υποψίες τους επιβεβαιωθούν, θα έχουν ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια τους.