Magna Grecia, πολιτιστικό οδοιπορικό της Φ.Ε.Ε. στην Κάτω Ιταλία

 

Περιληπτικά

Έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα δείχνουν οτι το εκχύλισμα ιβίσκου έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της χοληστερίνης, όπως το κόκκινο κρασί και το τσάι.

Αναζήτηση

Αντιμετωπίζεται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια; Εκτύπωση

Μελίσσα Στοΐλη

Περιοδικό "ΒHMagazino", 12 Δεκεμβρίου 2010

 

Πρόκειται για φλεγμονή των πνευμόνων που δημιουργείται έπειτα από χρόνια έκθεση σε βλαπτικά ερεθίσματα, το κυριότερο από τα οποία - αλλά όχι το μοναδικό - είναι ο καπνός του τσιγάρου.

 

Αυτός ο γαϊδουρόβηχας δεν λέει να σταματήσει. Δεν μπορείτε να πάτε πλέον σε θέατρο, σινεμά η συναυλία, διότι οι υπόλοιποι σας βγάζουν από την αίθουσα σχεδόν βιαίως προκειμένου να βήξετε στο φουαγιέ χωρίς να σας ακούνε. Αλλά να ήταν μόνο αυτό... ροκειμένου να βήξετε στο φουαγιέ χωρίς να σας ακούνε. Αλλά να ήταν μόνο αυτό... Έχετε και μια δύσπνοια, που δεν σας αφήνει να πάτε από το ένα δωμάτιο στο άλλο χωρίς να λαχανιάσετε. Και δεν μένετε στις Βερσαλλίες. Δέκα μέτρα είναι η απόσταση. Μάλλον ήρθε η ώρα να πάτε στον πνευμονολόγο για να δείτε τι συμβαίνει.

 

Τι είναι

 • Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αναφέρεται σε μια κατάσταση που παλαιότερα περιγραφόταν σαν χρόνια βρογχίτιδα (φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών) και πνευμονικό εμφύσημα (εξασθένηση της δομής των πνευμόνων). Έχει αποτέλεσμα τον προοδευτικό περιορισμό της ροής του αέρα και επακόλουθη δυσκολία στην αναπνοή.
 • Στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80%-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια.
 • Η νόσος στην προχωρημένη μορφή της καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και η αναπνευστική ανεπάρκεια τους οδηγεί συνεχώς στα νοσοκομεία. Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από τη νόσο ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν. καθώς η νόσος υποδιαγνώσκεται.

 

Ποιοι κινδυνεύουν
Δεν αναπτύσσουν όλοι οι καπνιστές ΧΑΠ, διότι υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που τροποποιούν τους κινδύνους για κάθε άτομο. Επίσης η μόλυνση του αέρα στα αστικά κέντρα είναι βλαβερή στα άτομα με την πάθηση. Επαγγελματικοί παράγοντες που προκαλούν έντονη ή παρατεταμένη έκθεση σε σκόνη, χημικά, αναθυμιάσεις κτλ. μπορεί να προκαλέσουν ΧΑΠ ανεξάρτητα από το κάπνισμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο της ασθένειας στους καπνιστές.

 

Νέα δεδομένα

 • Η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως, διότι η βασική αιτία της, που είναι το κάπνισμα, μπορεί να μειωθεί, ενώ σήμερα θεωρείται θεραπεύσιμη χάρη στη χρήση μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου.
 • Στην Ελλάδα διεξήχθη μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη σε όλη τη χώρα από την ομάδα ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και περιληπτικά έδειξε: 
  1. Εννέα ενήλικοι καπνιστές στους 100 πάσχουν από τη νόσο (8,4%), δηλαδή περίπου 600.000 Ελληνες νοσούν.
  2. Το 56% από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, ενώ οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.
  3. Οι άνδρες πάσχουν κατά 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες.
  4. Ο αγροτικός πληθυσμός πάσχει από ΧΑΠ περισσότερο από ό,τι ο αστικός.

Τι πρέπει να κάνετε

 • Οι καπνιστές άνω των 30 ετών, με έστω ένα από τα συμπτώματα (βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια) πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους και προφανώς να διακόψουν το κάπνισμα
 • Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ) σε ειδικό πνευμονολόγο.
 • Οι πάσχοντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.
 • Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η σωστή άσκηση θα βοηθήσουν τον ασθενή να νιώσει καλύτερα.
 • Η σωστή συνεργασία μεταξύ γιατρού και ασθενούς θα οδηγήσει στην εύρεση του καλύτερου για την κάθε περίπτωση φαρμάκου. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες πρόοδοι στον τομέα της αντιμετώπισης της ΧΑΠ με φαρμακευτικά αλλά και μη φαρμακευτικά μέσα (για παράδειγμα, αναπνευστική αποκατάσταση). Ύστερα από πρόσφατες μελέτες στον τομέα της αντιμετώπισης, πέρα από τα βρογχοδιασταλτικά και τα κορτικοειδή, έχουν εισαχθεί και νέα φάρμακα υπό μορφή δισκίων, που πιθανόν να αρχίσουν πολύ σύντομα να χορηγούνται σε ασθενείς.