Magna Grecia, πολιτιστικό οδοιπορικό της Φ.Ε.Ε. στην Κάτω Ιταλία

 

Περιληπτικά

Επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν οτι ο κρόκος έχει αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική, αντικαρκινική και άλλες ευεργετικές για την υγεία δράσεις.

Αναζήτηση

Μητρικό γάλα - Το πρώτο δώρο ζωής Εκτύπωση

Αλεξία Σβώλου, Ελένη Βέργου

Εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", 8 Νοεμβρίου 2010

 

Το πρώτο τους ραντεβού για πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό έδωσαν προχθές μητέρες σε διάφορα σημεία της χώρας, από την πλατεία Συντάγματος της Αθήνας μέχρι το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης και από τα cafe της πλατείας Μιαούλη της Σύρου μέχρι τα Περιβολάκια της Κορίνθου, την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης και την πλατεία Όλγας στην Πάτρα.

Με την κίνηση τους αυτή, που οργανώθηκε με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, οι συμμετέχουσες διέδωσαν το μήνυμα πως ο θηλασμός είναι ότι καλύτερο για την υγεία του μωρού και της μητέρας του και πως δεν πρέπει να σκοντάφτει σε παρωχημένες αντιλήψεις, οι οποίες τον θέλουν να δυσκολεύει τι ζωή της θηλάζουσας γυναίκας και να την αναγκάζει να κλειστεί στο σπίτι της ούτε σε αστήρικτους επιστημονικά μύθους όπως το ότι όσες θηλάζουν δεν μπορούν να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια οι Ελληνίδες ξεπερνούν ένα ένα τα περισσότερα ταμπού που συνδέονται με το θηλασμό και αρχίζουν να γίνονται… Σουηδέζες σε αυτό το θέμα, καθώς, όπως φανερώνει πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, εννέα στις δέκα μητέρες θηλάζουν έστω και για τέσσερις εβδομάδες το μωρό τους. «Αυτό που ωθεί τις περισσότερες μανάδες να εγκαταλείψουν στην πρώτη δυσκολία το θηλασμό είναι η υπερπληθώρα γαλάτων "ειδικής" σύνθεσης, (όπως τα λεγόμενα αντιαλλεργικά ή αντιαναγωγικά) που στη χώρα μας έχουν τεράστια κυκλοφορία, καθώς γίνεται απίστευτη κατάχρηση», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και Καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

 

Το γάλα-σκόνη

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή, η ετήσια κατανάλωση γάλακτος σε σκόνη, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, ανέρχεται στη χώρα μας περίπου σε 1.500.000 μονάδες, ενώ ακόμα υψηλότερη είναι η κατανάλωση σε ειδικά γάλατα που αγγίζει 1.700.000 μονάδες, τη στιγμή που δεν θα 'πρεπε να υπερβαίνει τις 30.000 μονάδες. Όπως μάλιστα τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος: «Τα ειδικά γάλατα προορίζονται για το 5% των βρεφών, δηλαδή στην Ελλάδα με 100.000 ετήσιες γεννήσεις θα 'πρεπε να δίνονται σε 5.000 μωρά και όχι σε δεκάδες χιλιάδες, όπως γίνεται. Για όλα τα προβλήματα που εκδηλώνουν τα βρέφη τους πρώτους μήνες της ζωής τους, όπως αλλεργίες, αναγωγές (να βγάζουν γουλιές από γάλα) διάρροιες ή παλινδρόμηση, ο μητρικός θηλασμός είναι το καλύτερο αντίδοτο».

 

Ασπίδα για την υγεία του παιδιού και της μητέρας

Το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο για το μωρό για πολλούς λόγους. Όπως εξηγεί ο παιδίατρος Γιώργος Τρίμης, είναι κατ' αρχήν πλούσιο σε βιολογικά δραστικές ουσίες όπως οι ανοσοσφαιρίνες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια σε λοιμώξεις και αλλεργίες και εγκαθιδρύουν πιο υγιές μεταβολικό προφίλ, με αποτέλεσμα το παιδί που θηλάζει να αντιμετωπίζει μεγαλώνοντας μικρότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο. Από την άλλη, η υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλει στην καλύτερη νευρολογική ανάπτυξη και έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ). Επίσης βοηθά και στην ελάττωση του κινδύνου για υπέρταση, λόγω της καλύτερης αναλογίας σε ηλεκτρολύτες, ενώ καθώς είναι «αποστειρωμένο» δεν ενέχει κινδύνους λοιμώξεων και δεν απαιτεί αποστείρωση (με βρασμό), όπως ισχύει για τα μπιμπερόν. Παράλληλα, ο θηλασμός ενισχύει το συναισθηματικό «δέσιμο» του βρέφους με τη μητέρα του και του εξασφαλίζει καλύτερο δείκτη «συναισθηματικής νοημοσύνης» (EQ). Σημαντικά, ωστόσο, είναι και τα οφέλη για τη μητέρα. Όπως υπογραμμίζει ο Βασίλης Βεργέτης, μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος: «Οι μελέτες συνηγορούν στο ότι ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα από τον καρκίνο του μαστού, ενώ τη βοηθά να χάσει πιο γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης καθώς αυξάνει τις καύσεις». Οι γυναίκες που θηλάζουν καίνε κατά μέσο όρο 700 παραπανίσιες θερμίδες την ημέρα.