Magna Grecia, πολιτιστικό οδοιπορικό της Φ.Ε.Ε. στην Κάτω Ιταλία

 

Περιληπτικά

Επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν οτι ο κρόκος έχει αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική, αντικαρκινική και άλλες ευεργετικές για την υγεία δράσεις.

Αναζήτηση

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Επικίνδυνη η κωδεΐνη - προκαλεί εθισµό Εκτύπωση

Μάρω Βακαλοπούλου

Εφημερίδα "Τα Νέα", 10 Οκτωβρίου 2010

 

Πληθαίνουν οι ανησυχίες των επιστημόνων για την οπιούχο ουσία κωδεΐνη, που χρησιμοποιείται κυρίως ως αναλγητικό. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η συγκεκριμένη ουσία είναι επικίνδυνη για την υγεία, αναποτελεσματική και όταν λαμβάνεται συστηματικά προκαλεί εθισμό.

Μετά τη σκληρή κριτική δύο καναδών ειδικών που εισηγήθηκαν τη σταδιακή απόσυρση της κωδεΐνης ως αναλγητικού σε ανηλίκους και ενηλίκους, η ανεξάρτητη βρετανική κυβερνητική υπηρεσία ΜΗRΑ (Μedicines and Ηealthcare Regulatory Αgency), που ασχολείται με θέματα ασφαλείας φαρμάκων, απέσυρε τα σκευάσματα για τον βήχα που χορηγούνται σε παιδιά. Στην επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού αναφέρεται πως «συνολικά οι κίνδυνοι για τα παιδιά από τα αντιβηχικά φάρμακα που περιέχουν κωδεΐνη υπερακοντίζουν τα οφέλη». Η κωδεΐνη ανήκει στην κατηγορία των προφαρμάκων, δηλαδή δεν επιδρά κατευθείαν στον οργανισμό, αλλά διασπάται στο συκώτι και στη συνέχεια παράγεται μορφίνη, το οπιούχο ναρκωτικό που είναι αποτελεσματικό ως παυσίπονο. Η αντίδραση του οργανισμού στην κωδεΐνη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική σύσταση κάθε ανθρώπου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 30.000 άνθρωποι είναι σήμερα εθισμένοι στην κωδεΐνη - ενώ έχει υποστηριχθεί ότι η συγκεκριμένη ουσία έπαιξε ρόλο και στον θάνατο του Ελβις Πρίσλεϊ, καθώς έκανε τακτική χρήση.

Το γεγονός αυτό, σημειώνει η «Ιντιπέντεντ», ώθησε τους επικεφαλής των ερευνών Νόνι ΜακΝτόναλντ από το Πανεπιστήμιο Dalhousie του Χάλιφαξ και Στιούαρτ ΜακΛέοντ από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια να εισηγηθούν την πλήρη απαγόρευση του φαρμάκου.

 

Με δίγραμμες συνταγές στην Ελλάδα

Ειδική δίγραμμη συνταγή, με την οποία χαρακτηρίζονται τα ναρκωτικά, απαιτούν όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και περιέχουν κωδεΐνη. Εξαίρεση αποτελεί το αντιβηχικό σιρόπι Sival Β. Η δράση του καταστέλλει μερικώς το αναπνευστικό σύστημα προκειμένου να διακόπτει το σύμπτωμα του βήχα. «Οταν όμως πάρει κάποιος υπερβολική δόση μπορεί να πάθει καταστολή του αναπνευστικού, δηλαδή άπνοια και να πεθάνει», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, που επισημαίνει ότι η ποσότητα της κωδεΐνης που περιέχει είναι ελάχιστη. «Το σιρόπι δεν το δίνουμε στους ασθενείς παρά μόνο με απλή συνταγή γιατρού και μόνο ένα μπουκάλι. Στην περίπτωση που ο γιατρός επιθυμεί να χορηγήσει μεγαλύτερη ποσότητα, θα πρέπει να γράψει ειδική δίγραμμη κόκκινη συνταγή», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν έχει ακούσει ή μάθει ποτέ για εθισμό σε φάρμακο με κωδεΐνη.