Magna Grecia, πολιτιστικό οδοιπορικό της Φ.Ε.Ε. στην Κάτω Ιταλία

 

Περιληπτικά

Ο λιναρόσπορος είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών, προστατεύει την καρδιά, μετριάζει τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων και μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη. Επίσης τα φυτοοιστρογόνα του προλαμβάνουν τον καρκίνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε ίνες είναι ευεργετική για τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ενώ προστατεύει από καρκίνους των εντέρων.

Αναζήτηση

 

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

«ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ & ΕΦΗΒΕΙΑ»

 

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009, στην Κονταριώτισσα του Δήμου Δίου.

Η κατανάλωση αλκοόλ σε πρώιμη ηλικία είναι ένα ανησυχητικό γνώρισμα των σχετικά πρόσφατων χρόνων που αφορά σε ένα μεγάλο βαθμό στις χώρες του Δυτικού κόσμου, καθώς επίσης και στη χώρα μας.

Η έλλειψη συμπαράστασης, ελέγχου και επικοινωνίας από την πλευρά των γονέων είναι άμεσα συνδεδεμένη τόσο με τη συχνότητα όσο και με την ποσότητα της κατανάλωσης ποτού. Από την άλλη, η σκληρή, ασταθής ή αντιφατική επιβολή πειθαρχίας ή η απόρριψη και η απομάκρυνση των γονιών από τα παιδιά μπορεί να επιφέρει σε αυτά προβλήματα αλκοολισμού.

Περισσότερα...
 
Φαρμακολογία και Τοξικολογία του οινοπνεύματος Εκτύπωση

Μ. Στεφανίδου-Λουτσίδου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Περισσότερα...
 
Ψυχολογικοί παράγοντες που οδηγούν την/τον έφηβο στη χρήση αλκοόλ Εκτύπωση

Νατάσσα Καραμολέγκου

MSc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 

Οι Ιάπωνες λένε το εξής εύστοχο ρητό: ‘πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό, και στο τέλος το ποτό παίρνει το άτομο’.

Όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες της μακροχρόνιας χρήσης του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο όρος ‘αλκοολισμός’ χαρακτηρίζεται επίσημα και παγκόσμια ως νόσος και δυστυχώς παίρνει όλο και μεγαλύτερες κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις, καθώς φαίνεται πως όλο και περισσότερα άτομα εθίζονται στο αλκοόλ και δυσκολεύονται να απεξαρτηθούν.

Στη σύντομη παρουσίασή μου, θα αναλύσω τους παράγοντες που συχνά οδηγούν τους εφήβους στην κατανάλωση αλκοόλ και στους τρόπους έγκαιρης πρόληψης και ψυχολογικής αντιμετώπισής τους.

Περισσότερα...
 
Αιτιοπαθογένεια του αλκοολισμού (ατομικοί και κοινωνικοί παράγοντες) Εκτύπωση

Χρήστος Ξανθόπουλος

Φαρμακοποιός, μετεκπαιδευθεις στην Κοινωνική και Κλινική Ψυχολογία Εξαρτήσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Το πρόβλημα της εξάρτησης και ειδικότερα του αλκοολισμού αποτελεί ένα σύγχρονο και συνάμα σοβαρό ψυχοκοινωνικό πρόβλημα με κοινωνικές, οικονομικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις. Στη σημερινή μου τοποθέτηση επέλεξα να μην αναφερθώ μόνο στους ατομικούς και οικογενειακούς παράγοντες που ωθούν κάποιο άτομο στη κατάχρηση του οινοπνεύματος και στην εξάρτηση γενικότερα από ουσίες αλλά και στις κοινωνικές μεταβλητές που παρεμβάλλονται, και αυτό διότι όσο ένα πρόβλημα διογκώνεται σε μια κοινωνία, τόσο υποπτευόμαστε ότι κάτι σαθρό υπάρχει στα θεμέλια της.

Περισσότερα...
 
Ο ρόλος του φαρμακοποιού και του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και καταπολέμηση του αλκοολισμού στην εφηβεία Εκτύπωση

Ν. Κόλμαν

Φαρμακοποιός, Business Unit Director Sanofi Aventis

«Μετράει ο χρόνος που διατίθεται για τον αλκοολικό»

 

Αφιερωμένο στη μνήμη του φίλου φαρμακοποιού Τ. Κανακάρη

 

Είναι απογοητευτικό να διαπιστώνουμε ότι πάνω από τους μισούς (51.9%) των παιδιών κάτω από τα 13 χρόνια έχουν ήδη δοκιμάσει την πρώτη τους «τζούρα» σε ποτό και τσιγάρο σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης (υπεύθυνη καθηγήτρια Μ. Αρβανιτίδου). Η Ελλάδα «προετοιμάζεται» απ’ ότι δείχνουν τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την παιδική παχυσαρκία και το κάπνισμα, να διατηρήσει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των νέων.

Περισσότερα...
 
Αλκοόλ, Έφηβοι και Εκπαιδευτικοί Εκτύπωση

Αικατερίνη Οικονομάκη

Φιλόλογος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, η σημερινή εκδήλωση γίνεται σε μια προσπάθεια ανάλυσης και αντιμετώπισης ενός σοβαρού και ταυτόχρονα υποβαθμισμένου κοινωνικού πρωτίστως προβλήματος. Αλκοόλ και Έφηβοι. Το πρώτο είναι πια μάστιγα και οι Έφηβοι τα εύκολα θύματα. Οι εκπαιδευτικοί ειδικά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επειδή ευρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους εφήβους, πολλές φορές είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικό. Πιστεύω ότι αν ενημερωθούν σωστά, γιατί ευαισθητοποιημένοι είναι εξ’ ορισμού, και αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων, έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Περισσότερα...
 
Φωτογραφικό υλικό Εκτύπωση